Re: Přechod z DE na účetnictví
EM: Možná by bylo dobré, abyste si k tomu přizvali
nějakého šikovného účetního a daňaře, protože podle
Vašich otázek mám pocit, že si nejste moc jistá....
(nic ve zlém).
J: Tak to zkuste Vy Evo. Každý se tady snaží nějak
pomoci. Hledám pomoc, protože přechod z DE na účetnictví
jsem zatím nedělala a a vlastně ani nedělám.Až mě to
potká, tak si to pořádně nastuduji. Ale v dnešním časovém
presu před koncem března potřebuji jen rychle zjistit
jak správně zúčtovat to zboží, které mi tam zbylo a v
té hrůze po bývalé účetní nejsem schopna se
orientovat. Tak přesně: při přechodu na PÚ zaúčtovala 1.1.2004
132/701 - zůstatek na skladě. Dále 31.12.2004 část na
648/132. Čímž sice snížila sklad, ale také výnosy,
místo aby je zvýšila. Rok 2004 opravovat nebudu. Ale ráda
bych měla dobře rok 2005. Ví prosím někdo přesnou
kontaci jak snížit 132 a mít to ve výnosech - nebo-li to
zdanit? Nebo se to uvádí jen v daňovém přiznání jako
částka zvyšující základ daně?
EM: Janino, já jsem Vám psala, jak se to mělo udělat. Podle mého názoru je dodatečné příznání správným řešením, protože byla zkrácena daň za 2004 a to se musí napravit. A nezlobte se - dobrá účetní by podle mého názoru neměla říct, že rok 2004 opravovat nebude. Podle mého byste s tím měla seznámit majitele firmy, domluvit se s ním na odměně za vícepráce kvůli té opravě, zajistit si odklad přiznání za rok 2005 a pořádně udělat rok 2004 i 2005. Vždyť po Vás nikdo nechce, abyste opravovala CELÝ rok 2004. Ale měla byste dát do pořádku ty sklady, případně zkontrolovat zůstatky účtů 311,314,32,324 a dalších pohledávek/závazků, jestli souhlasí s knihou pohledávek a závazků. Mně osobně by to nedalo a cítila bych potřebu zkontrolovat správnost zaúčtování celého přechodu na PU, protože se v tom dá nasekat kupa chyb - i daňově závažných. A podle toho, co jste psala, tam ty chyby nejspíš jsou. Ale samozřejmě by to musel majitel zaplatit, když to je chyba minulé účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.