Re: Přechod z DE na účetnictví
Milá Janino, při přechodu z DE na PU se musí zásoby na skladě dodanit, což je celkem logické. Zákon dovoluje, aby to nebyla tak velká daňová zátěž, rozdělit si dodanění až po dobu 9 roků. Takže podle možnosti a situace každý rok přidaňovat na 648 až do nuly. Odstřelit do nedaňových to skutečně nelze.
Také jsem toto řešila v přechodu 2003 na 2004. Vyřešila jsem to následovně. Počáteční stav zásob na Md účtu 132 jsem zaúčtovala k 31.12.2004 504/132 čímž jsem zlikvidovala zůstatek na účtu 132, ale protože by samozřejmě zásoby byla uplatněny 2x daňově - jednou jako výdaj r. 2003 rovnou do výdajů a jednou jako náklad r. 2004 (zaúčtováno k 31.12.2004) tak jsem v přiznání za rok 2004 musela přesně o tuto částku zvednout základ daně. Řešila jsem to taky tak, že jsem to hned odpálila najednou, ale dá se zvyšovat základ daně postupně, dokonce myslím že již to je 9 let a je jedno jak (zda-li to budete odepisovat rovnoměrně 9 let, anebo letos zvýšíte základ daně o 1 kč a příště o 1 mil. Kč - to se nikde nepíše, takže si můžete upravovat daň z příjmu jak se Vám to líbí), ale to fakt nevím jistě.
Mějte se, taky tu bojuji sama se sebou.
Radka
Ale ona zaučtovala 648/132 takže si základ daně nezvýšila.proto jsem to nepochopila. To by muselo být 132/648. Proto nevím jak to přesně z té 132 odúčtovávat. Napište mi to prosím polopatě. Nechci to jako Radka opravit naráz zvednutím základu daně v přiznání. Díky moc.
No já teda nechápu, co tam ta bývalá účetní "čarovala".
Počáteční zůstatek na MD132 k 1.1.2004 měla při způsobu B na konci roku proúčtovat jako MD504 D132 a naopak nový konečný zůstatek k 31.12.2004 měla zaúčtovat MD 132 D504. Vy jste měla, Janino, udělat obdobné operace v r.2005 atd.
A hlavně: Ten převedený zůstatek zásob na 132 se skutečně měl zdanit jako výnos, a to buď jednorázově, nebo 5 let rovnoměrně - nyní je lhůta pro rozpouštění prodloužena na 9 let postupně - viz §23 zákona o dani z příjmů, a vztahuje se nyní i na neuhrazené pohledávky (nevím ale přesně, jak to platilo na přelomu 2003-04), asi tam fakt bylo jen těch 5 let a jen zásoby.
Z toho, co jste napsala, se mi zdá, že účetní jednorázově snížila výnosy o ten počáteční zůstatek, místo aby zvýšila náklady (což sice není správně, ale z hlediska daně z příjmů to snad vyjde stejně)... ale už neudělala tu druhou část, že by do výnosů zaúčtovala buď celý dopad z převedených zásob, nebo část. Takže se mi zdá, že by bylo nanejvýš vhodné udělat dodatečné přiznání, neboť nejspíš došlo k výrazném zkreslení základu daně za 2004. A pozor, podle toho, jak bude vypořádán r.2004, musíte udělat i 2005 - jestli budete zdaňovat postupně!
Možná by bylo dobré, abyste si k tomu přizvali nějakého šikovného účetního a daňaře, protože podle Vašich otázek mám pocit, že si nejste moc jistá.... (nic ve zlém).
Tak to zkuste Vy Evo. Každý se tady snaží nějak pomoci. Hledám pomoc, protože přechod z DE na účetnictví jsem zatím nedělala a a vlastně ani nedělám.Až mě to potká, tak si to pořádně nastuduji. Ale v dnešním časovém presu před koncem března potřebuji jen rychle zjistit jak správně zúčtovat to zboží, které mi tam zbylo a v té hrůze po bývalé účetní nejsem schopna se orientovat. Tak přesně: při přechodu na PÚ zaúčtovala 1.1.2004 132/701 - zůstatek na skladě. Dále 31.12.2004 část na 648/132. Čímž sice snížila sklad, ale také výnosy, místo aby je zvýšila. Rok 2004 opravovat nebudu. Ale ráda bych měla dobře rok 2005. Ví prosím někdo přesnou kontaci jak snížit 132 a mít to ve výnosech - nebo-li to zdanit? Nebo se to uvádí jen v daňovém přiznání jako částka zvyšující základ daně?
EM: Možná by bylo dobré, abyste si k tomu přizvali
nějakého šikovného účetního a daňaře, protože podle
Vašich otázek mám pocit, že si nejste moc jistá....
(nic ve zlém).
J: Tak to zkuste Vy Evo. Každý se tady snaží nějak
pomoci. Hledám pomoc, protože přechod z DE na účetnictví
jsem zatím nedělala a a vlastně ani nedělám.Až mě to
potká, tak si to pořádně nastuduji. Ale v dnešním časovém
presu před koncem března potřebuji jen rychle zjistit
jak správně zúčtovat to zboží, které mi tam zbylo a v
té hrůze po bývalé účetní nejsem schopna se
orientovat. Tak přesně: při přechodu na PÚ zaúčtovala 1.1.2004
132/701 - zůstatek na skladě. Dále 31.12.2004 část na
648/132. Čímž sice snížila sklad, ale také výnosy,
místo aby je zvýšila. Rok 2004 opravovat nebudu. Ale ráda
bych měla dobře rok 2005. Ví prosím někdo přesnou
kontaci jak snížit 132 a mít to ve výnosech - nebo-li to
zdanit? Nebo se to uvádí jen v daňovém přiznání jako
částka zvyšující základ daně?
EM: Janino, já jsem Vám psala, jak se to mělo udělat. Podle mého názoru je dodatečné příznání správným řešením, protože byla zkrácena daň za 2004 a to se musí napravit. A nezlobte se - dobrá účetní by podle mého názoru neměla říct, že rok 2004 opravovat nebude. Podle mého byste s tím měla seznámit majitele firmy, domluvit se s ním na odměně za vícepráce kvůli té opravě, zajistit si odklad přiznání za rok 2005 a pořádně udělat rok 2004 i 2005. Vždyť po Vás nikdo nechce, abyste opravovala CELÝ rok 2004. Ale měla byste dát do pořádku ty sklady, případně zkontrolovat zůstatky účtů 311,314,32,324 a dalších pohledávek/závazků, jestli souhlasí s knihou pohledávek a závazků. Mně osobně by to nedalo a cítila bych potřebu zkontrolovat správnost zaúčtování celého přechodu na PU, protože se v tom dá nasekat kupa chyb - i daňově závažných. A podle toho, co jste psala, tam ty chyby nejspíš jsou. Ale samozřejmě by to musel majitel zaplatit, když to je chyba minulé účetní.
EM: Počáteční zůstatek na MD132 k 1.1.2004 měla při
způsobu B na konci roku proúčtovat jako MD504 D132 a
naopak
nový konečný zůstatek k 31.12.2004 měla zaúčtovat MD
132 D504. Vy jste měla, Janino, udělat obdobné
operace v r.2005 atd.
J: To jste trošku mimo. mluvíme o přechodu z JÚ na PÚ ane o klasickém účtování v PÚ.
EM: Psala jste, že v r.2004 už bylo vedeno podvojné účetnictví, že DE byla do r.2003. Takže skladové operace v r.2004 se skutečně měly účtovat klasicky, neobvyklé bylo jen nasazení poč.zůstatků k 1.1.2004.
>EM: Počáteční zůstatek na MD132 k 1.1.2004 měla při
>způsobu B na konci roku proúčtovat jako MD504 D132 a
>naopak
>nový konečný zůstatek k 31.12.2004 měla zaúčtovat MD
>132 D504. Vy jste měla, Janino, udělat obdobné
>operace v r.2005 atd.
>
>J: To jste trošku mimo. mluvíme o přechodu z JÚ na PÚ
>ane o klasickém účtování v PÚ.
>
>EM: Psala jste, že v r.2004 už bylo vedeno podvojné
>účetnictví, že DE byla do r.2003. Takže skladové operace
>v r.2004 se skutečně měly účtovat klasicky, neobvyklé
>bylo jen nasazení poč.zůstatků k 1.1.2004.
Poč.stav k 1.1.2005 : 132/504
koncem roku inventurní stav: 504/132 a tady právě
každý rok snížíte podle možnosti stav 132. Udělala bych to ještě jedním zápisem s textem: přechod z DU nebo tak něco, abyste měla přehled o dodanění.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
5. 3. 2006 18:23
Prosím pomoc! Minulá účetní zúčtovala v roce 2004 přechod z roku 2003 JÚ na PÚ. To mě celkem nezajímá jestli to provedla správně. Ale : nechala na účtě 132 zboží na skladě k 31.12.2003, které se má (dle její poznámky) dodaňovat minimálně 5 let.V roce 2004 odúčtovala část 648/132. Což nechápu. Myslela bych 548-nedaňový. Jestli tomu dobře rozumím: zboží nakoupené v JÚ bylo v nákladech, tedy nesmí jít do nákladů při prodeji v PÚ znovu. Proč to mám dodaňovat 5let? Můžu to celé odstřelit do nedaň. nákladů ať to mám vyčištěné.(Zboží už na skladě není). Nebo jak to má být správně??? Děkuji.