Vlákno názorů k dotazu Přechod z DE na účetnictví od radka - Re: Přechod z DE na účetnictví Také jsem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 3. 2006 19:28

radka (neregistrovaný)

Re: Přechod z DE na účetnictví
    Také jsem toto řešila v přechodu 2003 na 2004. Vyřešila jsem to následovně. Počáteční stav zásob na Md účtu 132 jsem zaúčtovala k 31.12.2004 504/132 čímž jsem zlikvidovala zůstatek na účtu 132, ale protože by samozřejmě zásoby byla uplatněny 2x daňově - jednou jako výdaj r. 2003 rovnou do výdajů a jednou jako náklad r. 2004 (zaúčtováno k 31.12.2004) tak jsem v přiznání za rok 2004 musela přesně o tuto částku zvednout základ daně. Řešila jsem to taky tak, že jsem to hned odpálila najednou, ale dá se zvyšovat základ daně postupně, dokonce myslím že již to je 9 let a je jedno jak (zda-li to budete odepisovat rovnoměrně 9 let, anebo letos zvýšíte základ daně o 1 kč a příště o 1 mil. Kč - to se nikde nepíše, takže si můžete upravovat daň z příjmu jak se Vám to líbí), ale to fakt nevím jistě.
    Mějte se, taky tu bojuji sama se sebou.
    Radka

• 5. 3. 2006 19:38

janina (neregistrovaný)

Ale ona zaučtovala 648/132 takže si základ daně nezvýšila.proto jsem to nepochopila. To by muselo být 132/648. Proto nevím jak to přesně z té 132 odúčtovávat. Napište mi to prosím polopatě. Nechci to jako Radka opravit naráz zvednutím základu daně v přiznání. Díky moc.

• 5. 3. 2006 20:52

Eva M. (neregistrovaný)

No já teda nechápu, co tam ta bývalá účetní "čarovala".
    Počáteční zůstatek na MD132 k 1.1.2004 měla při způsobu B na konci roku proúčtovat jako MD504 D132 a naopak nový konečný zůstatek k 31.12.2004 měla zaúčtovat MD 132 D504. Vy jste měla, Janino, udělat obdobné operace v r.2005 atd.

A hlavně: Ten převedený zůstatek zásob na 132 se skutečně měl zdanit jako výnos, a to buď jednorázově, nebo 5 let rovnoměrně - nyní je lhůta pro rozpouštění prodloužena na 9 let postupně - viz §23 zákona o dani z příjmů, a vztahuje se nyní i na neuhrazené pohledávky (nevím ale přesně, jak to platilo na přelomu 2003-04), asi tam fakt bylo jen těch 5 let a jen zásoby.

Z toho, co jste napsala, se mi zdá, že účetní jednorázově snížila výnosy o ten počáteční zůstatek, místo aby zvýšila náklady (což sice není správně, ale z hlediska daně z příjmů to snad vyjde stejně)... ale už neudělala tu druhou část, že by do výnosů zaúčtovala buď celý dopad z převedených zásob, nebo část. Takže se mi zdá, že by bylo nanejvýš vhodné udělat dodatečné přiznání, neboť nejspíš došlo k výrazném zkreslení základu daně za 2004. A pozor, podle toho, jak bude vypořádán r.2004, musíte udělat i 2005 - jestli budete zdaňovat postupně!

Možná by bylo dobré, abyste si k tomu přizvali nějakého šikovného účetního a daňaře, protože podle Vašich otázek mám pocit, že si nejste moc jistá.... (nic ve zlém).

• 5. 3. 2006 21:58

janina (neregistrovaný)

Tak to zkuste Vy Evo. Každý se tady snaží nějak pomoci. Hledám pomoc, protože přechod z DE na účetnictví jsem zatím nedělala a a vlastně ani nedělám.Až mě to potká, tak si to pořádně nastuduji. Ale v dnešním časovém presu před koncem března potřebuji jen rychle zjistit jak správně zúčtovat to zboží, které mi tam zbylo a v té hrůze po bývalé účetní nejsem schopna se orientovat. Tak přesně: při přechodu na PÚ zaúčtovala 1.1.2004 132/701 - zůstatek na skladě. Dále 31.12.2004 část na 648/132. Čímž sice snížila sklad, ale také výnosy, místo aby je zvýšila. Rok 2004 opravovat nebudu. Ale ráda bych měla dobře rok 2005. Ví prosím někdo přesnou kontaci jak snížit 132 a mít to ve výnosech - nebo-li to zdanit? Nebo se to uvádí jen v daňovém přiznání jako částka zvyšující základ daně?

• 6. 3. 2006 8:03

Eva M. (neregistrovaný)

EM: Možná by bylo dobré, abyste si k tomu přizvali
    nějakého šikovného účetního a daňaře, protože podle
    Vašich otázek mám pocit, že si nejste moc jistá....
    (nic ve zlém).

J: Tak to zkuste Vy Evo. Každý se tady snaží nějak
    pomoci. Hledám pomoc, protože přechod z DE na účetnictví
    jsem zatím nedělala a a vlastně ani nedělám.Až mě to
    potká, tak si to pořádně nastuduji. Ale v dnešním časovém
    presu před koncem března potřebuji jen rychle zjistit
    jak správně zúčtovat to zboží, které mi tam zbylo a v
    té hrůze po bývalé účetní nejsem schopna se
    orientovat. Tak přesně: při přechodu na PÚ zaúčtovala 1.1.2004
    132/701 - zůstatek na skladě. Dále 31.12.2004 část na
    648/132. Čímž sice snížila sklad, ale také výnosy,
    místo aby je zvýšila. Rok 2004 opravovat nebudu. Ale ráda
    bych měla dobře rok 2005. Ví prosím někdo přesnou
    kontaci jak snížit 132 a mít to ve výnosech - nebo-li to
    zdanit? Nebo se to uvádí jen v daňovém přiznání jako
    částka zvyšující základ daně?

EM: Janino, já jsem Vám psala, jak se to mělo udělat. Podle mého názoru je dodatečné příznání správným řešením, protože byla zkrácena daň za 2004 a to se musí napravit. A nezlobte se - dobrá účetní by podle mého názoru neměla říct, že rok 2004 opravovat nebude. Podle mého byste s tím měla seznámit majitele firmy, domluvit se s ním na odměně za vícepráce kvůli té opravě, zajistit si odklad přiznání za rok 2005 a pořádně udělat rok 2004 i 2005. Vždyť po Vás nikdo nechce, abyste opravovala CELÝ rok 2004. Ale měla byste dát do pořádku ty sklady, případně zkontrolovat zůstatky účtů 311,314,32,324 a dalších pohledávek/závazků, jestli souhlasí s knihou pohledávek a závazků. Mně osobně by to nedalo a cítila bych potřebu zkontrolovat správnost zaúčtování celého přechodu na PU, protože se v tom dá nasekat kupa chyb - i daňově závažných. A podle toho, co jste psala, tam ty chyby nejspíš jsou. Ale samozřejmě by to musel majitel zaplatit, když to je chyba minulé účetní.

• 6. 3. 2006 8:05

Eva M. (neregistrovaný)

EM: Počáteční zůstatek na MD132 k 1.1.2004 měla při
    způsobu B na konci roku proúčtovat jako MD504 D132 a
    naopak
    nový konečný zůstatek k 31.12.2004 měla zaúčtovat MD
    132 D504. Vy jste měla, Janino, udělat obdobné
    operace v r.2005 atd.

J: To jste trošku mimo. mluvíme o přechodu z JÚ na PÚ ane o klasickém účtování v PÚ.

EM: Psala jste, že v r.2004 už bylo vedeno podvojné účetnictví, že DE byla do r.2003. Takže skladové operace v r.2004 se skutečně měly účtovat klasicky, neobvyklé bylo jen nasazení poč.zůstatků k 1.1.2004.

• 6. 3. 2006 8:35

Helena (neregistrovaný)

>EM: Počáteční zůstatek na MD132 k 1.1.2004 měla při
    >způsobu B na konci roku proúčtovat jako MD504 D132 a
    >naopak
    >nový konečný zůstatek k 31.12.2004 měla zaúčtovat MD
    >132 D504. Vy jste měla, Janino, udělat obdobné
    >operace v r.2005 atd.
    >
    >J: To jste trošku mimo. mluvíme o přechodu z JÚ na PÚ
    >ane o klasickém účtování v PÚ.
    >
    >EM: Psala jste, že v r.2004 už bylo vedeno podvojné
    >účetnictví, že DE byla do r.2003. Takže skladové operace
    >v r.2004 se skutečně měly účtovat klasicky, neobvyklé
    >bylo jen nasazení poč.zůstatků k 1.1.2004.
    Poč.stav k 1.1.2005 : 132/504
    koncem roku inventurní stav: 504/132 a tady právě
    každý rok snížíte podle možnosti stav 132. Udělala bych to ještě jedním zápisem s textem: přechod z DU nebo tak něco, abyste měla přehled o dodanění.
    >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).