Vlákno názorů k dotazu OT: Malý povzdech... od Zuzka - Re: OT: Malý povzdech... >Dnes jsme povídaly s...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 3. 2006 7:12

Zuzka (neregistrovaný)

Re: OT: Malý povzdech...
    >Dnes jsme povídaly s kamarádkou a přišla řeč i na
    >daně. Kamarádky manžel má velmi slušné příjmy ze
    >zaměstnání (ročně téměř milion hrubého), ale je pořád pryč z
    >domova. Kamarádka se stará o domácnost, dvě děti a
    >přivydělává si na ŽL. Jejich účetní jim tvrdila, že se jim
    >nevyplatí SZM, že to nestojí za to atd.
    >Mně se to nezdálo, tak mi kamarádka dala jejich čísla
    >(rozdíl v příjmech mezi manžely 850 tisíc!) , já jsem
    >to propočítala.. a ejhle, úspora 25 tisíc!!!
    >Nejde mi o to, abych někomu přebírala klienty.. mám
    >své práce víc než dost a peněz akorát. Jen mě dost
    >udivilo, jaký přístup ke klientům mají některé "účetní"...
    >Paní účetní se to nechtělo počítat a chtěla mít jistou
    >svou pětistovku za přiznání (1000 za oba) jako každý
    >rok... tak radši tu rodinu připraví o 25
    >tisíc...???!!!
    >k tomu jedna perlička bez komentáře - známá sï stěžovala,že účtařka jejího manžela jim tvrdila, že když si podají SZM příjdou o rodinné přídavky

• 13. 3. 2006 7:23

mmm (neregistrovaný)

no ono od věci tento názor zas tak bokem není,nezapomeňte,že přeplatek na dani se promítne do příjmů za rok 2006 a tím pádem pokud platí,že přídavky se odstupňují podle výše příjmu a koeficientů se může stát, že jim již nevyjdou....je ro třeba propočíst - přídavky dnesx12 měsíců nebo velký přeplatek daní teď,protože ty přídavky se budou měnit až v 9/07 a co bude potom platit ví Bůh..

• 13. 3. 2006 7:47

Tatiana (neregistrovaný)

*** To já měla spíš opačný případ. Musela jsem klienta ukecávat, aby si SZM podal. Manželka doma s dítětem, on OSVČ. Když jsem mu spočítala daně, tak mu vyšlo platit něco kolem 500,-Kč, když jsem mu spočítala SZM - vratka 5.500,-Kč. Po mém telefonátu laskavě svolil, abych mu to SZM udělala.

• 13. 3. 2006 8:02

graver (neregistrovaný)

To je docela důležitý postřeh. Kdo měl jen závislou a DP mu dělal zaměstnavatel, prostě si nechal zaměstnavatelem potvrdit výši příjmů ve formuláři pro přídavky, která už zahrnovala i event. vratku daně. Teď bude muset doplnit vratku ze SZM sám a ne každému to asi dojde.

• 13. 3. 2006 8:11

mmm (neregistrovaný)

já dělala zkušebně SZM - oba zaměstnan.poměr, když jsem nahodila tak manžel sice spadl do nižší daňové skupiny a pro zajímavost mi vyšel přeplatek (měl ještě úroky,odborové příspěvky) na korunu stejně jako když by si každý podával sám,vyšel přeplatek 8030 Kč, rozdíl byl v tom,že manželka spol.zdaněním by měla přeplatek asi 1000 Kč a manžel 7000, když by si podávali sami,tak každý z nich měl přeplatek 4 000...nakonec manželka radši ukecala muže,aby si udělali zvlášť...takže u vyšších příjmových skupin je to opravdu spočítáno tak,že nedostanou ani korunu navíc zpět..

• 13. 3. 2006 11:28

MartaK. (neregistrovaný)

Taky jsem si udělala zkušebně SZM (vlastní) a i když měl manžel nižší příjem, pojistkami a dalšími nezd. částkami to vyšlo, že při SZM dostaneme přesně o 20,- Kč víc než když zdaníme každý sám.
    No řekněte, kdo by vyplňoval tolik formulářů kvůli dvacetikoruně, že .... Ale na druhé straně, když dělám SZM klientům, proč bych měla Sobotkovi nechávat mých 20 korun (teda vlastě desetikoruna je manžela) ... :-)))
    Jó, kdyby byly u účetních problémy jenom se SZM. Znám "expertku", která přemlouvala zaměstnance (který byl 1/2 roku nemocen), aby si nežádal o provedení ročního zúčtování, že to stejně nemá cenu, že nic nedostane ... Nicméně zaměstnanec na tom trval. A přece měla pravdu, ta chytrá paní účetní mu totiž započetla jen 1/2 základní nezdanitelné částky ..... ("přece 1/2 roku marodil, jak by k tomu přišli ostatní, kdyby si odečetl celý rok ..." !!!!!!!).

• 13. 3. 2006 12:20

mmm (neregistrovaný)

to potěší ....některé jsou na tom ještě hůř jak já...a to si poslední dobou připadám,že už nevím vůbec nic a jsem prostě česky řečeno blbá...

• 13. 3. 2006 8:16

anonymní (neregistrovaný)

stejá situace,nutím zaměstnancům SZM, propočítávám, kolik ušetří - a nechtějí. Tak se jim vnucuju, že jim to i vyplním - a zase nechtějí. A jsou to samí mlaďoši s manželkami na MD ,ale přijímání novinek je opravdu pomalé... :-))

• 13. 3. 2006 8:13

Jaša (neregistrovaný)

Tady nejde pouze o přídavky, ale všechny dávky soc. podpory.
    Na ně některé rodiny nebudou mít pak nárok. Ale při tak vysokém příjmu na ně stejně nárok nebyl. To platí pro rodiny s nižším příjmem. A už to vidím, jak tyto rodiny přeplatek nebudou uvádět v tiskopisech jako příjem a budou mít problémy.

• 13. 3. 2006 8:20

mmm (neregistrovaný)

samo že budou mít problém,sociálky si nahrávají příjmy z fú a tam se samozřejmě částka objeví...navíc jako zaměstnavatel nemohu potvrdit příjem s tím,že si poplatník podal sám, takže pokud zatají,jako že se budou snažit,nic jim to nepomůže,zatrhnou na přední straně že si podávali sami a potom jim to dojde...ale i tak si myslím,že ti,kterých se to týká nejvíce mají radši brát dnes přeplatek a co bude potom,to snad neví ani zákonodárci..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).