Re: Spolupracující osoba - manžel
Podejte za manžela DPFO včetně přehledů ve výši nula. Vy se můžete rozhodnout, zda ho uplatníte jako spolupracující nebo naopak. Zaplacené ZP a SP z účtu manželky dejte jako výdaj daňový, zákon to umožňuje. Žádnou žádost o vrácení nepodávejte, při vyplnění přehledů uvedete příjem nula, zálohy ???, přeplatek??? Ten Vám oni na základě toho vrátí.
Re: Spolupracující osoba - manžel
Stejně mi vytanula na mysli ještě jedna otázka -manžel byl hlášen jako spolupracující osoba, od 1.10. je zaměstnán. Bylo za něj zaplaceno celkem asi 20tis Kč pojistného na MSSZ a VZP. Když jsou příjmy nula tak mu vše bude vráceno? Nemusí ze zákona nic zaplatit? těch 9 měsíců neměl povinnost platit zálohy i přes to, že příjmy nebyly nakonec rozděleny? Mám tedy do přehledů vyplnit pojistné nula, zaplacené zálohy 10tis, přeplatek 10 tis - a to na zdravotní pojišťovnu i na MSSZ?
omlouvám se za moji debilitu :-). Děkuji Bára
Re: Spolupracující os.-Jsem z toho jelen
Stejně mi vytanula na mysli ještě jedna otázka -manžel byl hlášen jako spolupracující osoba, od 1.10. je zaměstnán. Bylo za něj zaplaceno celkem asi 20tis Kč pojistného na MSSZ a VZP. Když jsou příjmy nula tak mu vše bude vráceno? Nemusí ze zákona nic zaplatit? těch 9 měsíců neměl povinnost platit zálohy i přes to, že příjmy nebyly nakonec rozděleny? Mám tedy do přehledů vyplnit pojistné nula, zaplacené zálohy 10tis, přeplatek 10 tis - a to na zdravotní pojišťovnu i na MSSZ?
omlouvám se za moji debilitu :-). Děkuji Bára
Re: Spolupracující os.-Jsem z toho jelen
Já bych to neviděla tak,jako Bára.Musíte udělat DP manželovi už proto,že byl zaměstnán,takže bych viděla jeho SP a ZP raději v jeho přiznání a příjem ze zaměstnání k tomu a pak záleží na tom,od kterého roku je spolupracující,moc jsem nevydedukovala.Nevím,jestli SSZ uzná,že nemá rozdělené příjmy,když nepřerušil spolupráci s manželkou do 31.1.2005-pak by znamenalo,že sice příjmy 0,ale zálohy povinné.Zeptala bych se na sociálce,ale ne telefonicky,šla bych osobně.Třeba udělají přerušení zpětně,i když je vysoké datum.
Spolupracující osoba - jak to řešíte Vy?
Tak teď nevím jak to řešit - je tedy lepší na něj podělit třeba jen 20% příjmů a normálně odvést soc a zdrav pojištění za 9 měsíců kdy byl oficiálně hlášen jako spolupracující osoba? Od 1.9. 2005 je zaměstnán a spolupráci ukončil.
Děkuji za radu.
Bára
Re: Spolupracující osoba - jak to řešíte
Můj názor: udělala bych to jak píšete ve svém původním dotazu.
Pokud nechtějí za rok 2005 spolupráci, tak bych SP a ZP zaplacené za manžela vyloučila z daňových výdajů a podala mu nulové přehledy na SP a ZP + daňové přiznání kde by byl uveden pouze příjem ze zaměstnání. A ještě by mohli uplatnit SZM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.