Re: Spolupracující osoba - manžel
Podejte za manžela DPFO včetně přehledů ve výši nula. Vy se můžete rozhodnout, zda ho uplatníte jako spolupracující nebo naopak. Zaplacené ZP a SP z účtu manželky dejte jako výdaj daňový, zákon to umožňuje. Žádnou žádost o vrácení nepodávejte, při vyplnění přehledů uvedete příjem nula, zálohy ???, přeplatek??? Ten Vám oni na základě toho vrátí.
Re: Spolupracující osoba - manžel
Stejně mi vytanula na mysli ještě jedna otázka -manžel byl hlášen jako spolupracující osoba, od 1.10. je zaměstnán. Bylo za něj zaplaceno celkem asi 20tis Kč pojistného na MSSZ a VZP. Když jsou příjmy nula tak mu vše bude vráceno? Nemusí ze zákona nic zaplatit? těch 9 měsíců neměl povinnost platit zálohy i přes to, že příjmy nebyly nakonec rozděleny? Mám tedy do přehledů vyplnit pojistné nula, zaplacené zálohy 10tis, přeplatek 10 tis - a to na zdravotní pojišťovnu i na MSSZ?
omlouvám se za moji debilitu :-). Děkuji Bára
Re: Spolupracující os.-Jsem z toho jelen
Stejně mi vytanula na mysli ještě jedna otázka -manžel byl hlášen jako spolupracující osoba, od 1.10. je zaměstnán. Bylo za něj zaplaceno celkem asi 20tis Kč pojistného na MSSZ a VZP. Když jsou příjmy nula tak mu vše bude vráceno? Nemusí ze zákona nic zaplatit? těch 9 měsíců neměl povinnost platit zálohy i přes to, že příjmy nebyly nakonec rozděleny? Mám tedy do přehledů vyplnit pojistné nula, zaplacené zálohy 10tis, přeplatek 10 tis - a to na zdravotní pojišťovnu i na MSSZ?
omlouvám se za moji debilitu :-). Děkuji Bára
Re: Spolupracující os.-Jsem z toho jelen
Já bych to neviděla tak,jako Bára.Musíte udělat DP manželovi už proto,že byl zaměstnán,takže bych viděla jeho SP a ZP raději v jeho přiznání a příjem ze zaměstnání k tomu a pak záleží na tom,od kterého roku je spolupracující,moc jsem nevydedukovala.Nevím,jestli SSZ uzná,že nemá rozdělené příjmy,když nepřerušil spolupráci s manželkou do 31.1.2005-pak by znamenalo,že sice příjmy 0,ale zálohy povinné.Zeptala bych se na sociálce,ale ne telefonicky,šla bych osobně.Třeba udělají přerušení zpětně,i když je vysoké datum.
Spolupracující osoba - jak to řešíte Vy?
Tak teď nevím jak to řešit - je tedy lepší na něj podělit třeba jen 20% příjmů a normálně odvést soc a zdrav pojištění za 9 měsíců kdy byl oficiálně hlášen jako spolupracující osoba? Od 1.9. 2005 je zaměstnán a spolupráci ukončil.
Děkuji za radu.
Bára
Re: Spolupracující osoba - jak to řešíte
Můj názor: udělala bych to jak píšete ve svém původním dotazu.
Pokud nechtějí za rok 2005 spolupráci, tak bych SP a ZP zaplacené za manžela vyloučila z daňových výdajů a podala mu nulové přehledy na SP a ZP + daňové přiznání kde by byl uveden pouze příjem ze zaměstnání. A ještě by mohli uplatnit SZM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
14. 3. 2006 21:37
Dobrý večer,
mám problém - klientčin manžel byl od 1.1.-30.9. hlášen jako osoba spolupracující na Fú, MSSZ a VZP, ale teď dělit příjmy nechtějí - můžu to tak udělat? A jak je to potom se zaplaceným soc a zdrav. pojištěním za manžela (mám je v účtu manželky jako nedaňové)? Mám požádat o vrácení z důvodu "nespolupráce" :-) a podat za něj přiznání na FÚ, MSSZ A VZP ve výši nula?
Děkuji moc za radu
Bára