Vlákno názorů k dotazu SOS! Nadační fond 2005 - spěchá :-(((((( od LeaX - Re: SOS! Nadační fond 2005 - spěchá :-(( Trošku...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 3. 2006 16:37

LeaX (neregistrovaný)

Re: SOS! Nadační fond 2005 - spěchá :-((
    Trošku hříšná myšlenka, ale když už čas pokročil:
    Nejdříve se podívejte, zda musí (jako neziskovka) podávat daňové přiznání. Většinou jsou mimo tuto povinnost - a pak nemusíte tolik spěchat. Je třeba správně sestavit zahajovací rozvahu a k tomu je dobré vědět celkem dost informací.

• 26. 3. 2006 17:48

Eva M. (neregistrovaný)

Povzdech + ještě prosba na paní LeuX ;-)
    Paní Leo, děkuji za ochotu. Listuji těmi doklady a vidím, že mají příjmy jen z nadačních darů (od sponzorů nebo jak to vyjádřit) a z úroků na bank.účtech. Úroky daněny nebudou (ZDP §18/15) - ale co s těmi nadačními dary? Předpokládám, že nepodléhají ani dani z příjmů, ani dani darovací, ale ještě se v tom moc neorientuju, můžete mě prosím nasměrovat?

Se zahajovací rozvahou k 1.1.05 bude problém :-( Jak jsem psala o kus výš, předchozí paní "účetní" v DE neevidovala USD účty, protože nevěděla jak :-)) a teď jsem zjistila, že mají nějaký účet v CAD - našla jsem totiž smlouvu o účtu, kde je psáno, že je to účet bez tištěných výpisů. A jelikož nebyly výpisy, tak paní účetní je neevidovala, ani nezakládala, dokonce se po nich ani nesháněla. Internetové bankovnictví zatím nemají. Tak jsem zvědavá, jak budou z banky tahat údaje o pohybu na tom účtu za celý rok 2005 :-/ a dál. A jestli mají nějaký hmotný či nehmotný majetek, tak to už vůbec netuším - není z čeho to zjistit. Achjo :-/

• 26. 3. 2006 18:15

LeaX (neregistrovaný)

Re: Povzdech + ještě prosba na paní LeuX
    Úroky se nezdaňují, u darů se 2x ročně podává přiznání k dani darovací s tím, že jsou obvykle osvobozeny dle § 20 trojdaně.
    Pokud jen tyto příjmy, daňové přiznání nebude - jen nějaká forma oznámení na FÚ (aby se zbytečně nezajímali o DPPO).
    Nadace občas půjčují peníze potřebným - mohlo by se Vám to promítnout do zahajovací rozvahy.
    Je třeba nahlídnout i do zřizovacích listin a souvisejícíh dokumentů. Jsou vůbec registrováni u FÚ, když měli tak "šikovnou" paní účetní? Už jsem narazila i na případy, kdy po několika letech existence nebyla neziskovka registrována.

• 26. 3. 2006 18:23

Eva M. (neregistrovaný)

P.Leo-jsteSkvělá! AleJáJsemOchotnejBLBEC
    Paní Leo, Vy jste zlatá, moc děkuju!! Jestli jsou registrováni na FU, to tedy netuším :-) A jestli podávali ta přiznání k dani darovací, tak to taky nevím. Budu se snažit z nich něco vytáhnout. Doufám tedy, že přiznání snad podávat nemusejí (aspoň nějaká dobrá zpráva).... tedy za předpokladu, že na tom CAD účtu nečeká nějaké překvápko ke zdanění. A taky jestli ještě neexistují další účty bez písemných výpisů.... Proč já jsem takovej ochotnej blbec, kterej na všechno kývne a každému chce pomoct???

• 26. 3. 2006 19:11

Eva M. (neregistrovaný)

Průšvih - daň darovací - žádná přiznání!
    Paní Leo, další průšvih - mluvila jsem s nimi a přiznání k dani darovací samozřejmě vůbec nepodávali za celou dobu, co existují = od 2002. Sice by to SNAD byla pokaždé nulová přiznání... ale měla být podána. Takže co teď? Podat za celou dobu zpětně? Achjo...

• 26. 3. 2006 19:45

LeaX (neregistrovaný)

Re: Průšvih - daň darovací - žádná přizn
    Babo raď! Podala bych - nárok na osvobození je nutno uplatnit v DP, zvýšení daně by nemělo hrozit. Musí si říct sami - teda jejich oprávněný zástupce, zda podat či nepodat. Spíš na sebe upozorní.
    Berte to v klidu, Váš průšvih to není, nějak to dopadne. Mnohdy je to problém udržet si odstup od klienta, ale je třeba se to naučit. Sama se o to snažím už dlouhou dobu a stále se to ne vždy daří. Člověk na to "vtahování do problémů" doplácí sám a "vybité baterky" jsou toho důsledkem.
    Přiznání nemusí být podána zítra, když už to má takové zpoždění. Navíc když budete kvaltovat, zbytečně se něco v tom spěchu zkazí.
    Je třeba jim vysvětlit, v jakém je to stavu, jaké hrozí problémy, co je třeba sehnat atd. A rozhodnutí je vždy na klientovi - i když spousta klientů by ráda rozhodnutí přenesla na někoho jiného.

• 26. 3. 2006 19:48

Eva M. (neregistrovaný)

Paní Leo, děkuju za kvalitní účetně-ekonomicko-psychologický rozbor :-) Máte samozřejmě 100% pravdu ve všem! My účetní a daňaři jsme "pečlivky" a holt občas myslíme i za druhé - víc, než je nutné a než je pro nás zdravé. Přeju Vám "plné" baterky, hodně síly a okolo sebe jen milé lidi! :-)

• 26. 3. 2006 19:46

Jana F. (neregistrovaný)

Nepospíchala bych na ty předchozí roky, stejně už to prošvihli a udělala bych zatím ten rok 2005, včetně účetnictví. Aspoň se dozvíte, jestli vám stojí za tu námahu. Nechci házet všechny neziskové organizace do jednoho pytle, ale s jednou takovou mám špatné zkušenosti. Byla jsem dost otřesená, když jsem viděla, jak tam mizí statisíce a přitom tam dobří lidé posílali každý měsíc třeba stokorunu z důchodu. Nemyslím, že je to váš případ, tohle bylo snad opravdu výjímečné, a omlouvám se za svou nedůvěřivost, která tady možná není na místě. Ale lépe se vám bude pracovat, když budete mít jistotu, že je vše v pořádku. No, i když, jak v pořádku, když měli takový nepořádek, to nevím :-( J.F.

• 26. 3. 2006 19:52

Eva M. (neregistrovaný)

Jani, tohle je skutečně "čistý" nadační fond v tom smyslu, že si sami pro sebe neberou vůbec nic (platili jen té "účetní"). Opravdu hodně pomáhají ve svém okolí i jinde, vím o nich už delší dobu. Jsou to poctivci a dobré duše s otevřeným srdcem pro potřebné... jen s těmi papíry to neumějí.

Podvodníky, o jakých píšete, jsem jednou taky zažila. Vycouvala jsem hodně rychle. Neměla jsem žaludek na to, abych účtovala žranice a chlastačky (pardon, nedá se to říct slušně a výstižně), které se z nadačních peněz pořádaly pod záminkou propagace nadace.

• 26. 3. 2006 20:28

Jana F. (neregistrovaný)

:-))))) Jasně, možná právě podvodníci by měli účetnictví vzorné, opravdu to i ničem nesvědčí :-) J.F.

• 27. 3. 2006 16:09

K (neregistrovaný)

>>Jani, tohle je skutečně "čistý" nadační fond v tom
    >>smyslu, že si sami pro sebe neberou vůbec nic
    >>(platili
    >>jen té "účetní"). Opravdu hodně pomáhají ve svém okolí
    >>i
    >>jinde, vím o nich už delší dobu. Jsou to poctivci a
    >>dobré duše s otevřeným srdcem pro potřebné... jen s
    >>těmi
    >>papíry to neumějí.
    >>
    >>Podvodníky, o jakých píšete, jsem jednou taky zažila.
    >>Vycouvala jsem hodně rychle. Neměla jsem žaludek na
    >>to, abych účtovala žranice a chlastačky (pardon, nedá
    >>se
    >>to říct slušně a výstižně), které se z nadačních
    >>peněz
    >>pořádaly pod záminkou propagace nadace.
    >********************
    >:-))))) Jasně, možná právě podvodníci by měli
    >účetnictví vzorné, opravdu to i ničem nesvědčí :-) J.F.

Paní Jano prosím o pomoc jsem v podobné situaci, můžete mi prosím poradit jak účtovat neziskovou organizaci.
    děkuji K
    >**************************

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).