Vlákno názorů k dotazu Odpočet na studující dítě od Jana - Re: Odpočet na studující dítě podmínka je společná domácnost...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 4. 2006 8:06

Jana (neregistrovaný)

Re: Odpočet na studující dítě
    podmínka je společná domácnost to bude i společné trv.bydliště pokud budete na kolejích nebo internátu tak to nevadí ,ale trv,bydliště asi vadit bude počkejte na paní Jiřku a další nazory.

• 7. 4. 2006 8:38

JiřinaH. (neregistrovaný)

Společné trvalé bydliště není podmínkou , ale podmínkou je ,že dítě je vyživované v domácnosti.Takže bydlíte-li na koleji nebo jinde než rodiče,s tím nesouvisí, jste -li jimi vyživovaná v jedné domácnosti, což prohlašují ve svém daňovém prohlášení a stvrzují svým podpisem.V tomto případě pak musí být v případě event. žádosti o přídavky ze státní soc.podpory uvedeny shodné skutečnosti.

• 7. 4. 2006 9:04

Jana (neregistrovaný)

paní Jiřino jaký je rozdíl mezi vyživované v domácnosti a trv.bydliště ? stačí jako ,že s nima bydlí a živí jí i když obrazně má trv,bydliště třeba u babičky nějak mi to není jasné,tak jak jsem to pochopila z vaší odpovědi stačilo by prohlášení,je pravda ,že se dokládá potvrzení o studiu a kde bydlí nikdo nezkoumá nebo jo?
    děkuji

• 7. 4. 2006 9:25

JiřinaH. (neregistrovaný)

Nevím přesnou formulaci trvalého bydliště, ale bude to v občanském zákoníku jako místo, kde se trvale zdržuje-bydlí. Pro daně je rozhodující formulace nároku na daňové zvýhodnění na dítě a tím je vyživované dítě v domácnosti v daň.zákoně.( odvolává se na význam podle státní soc.podpory). Prohlášení o tom,že dítě je vyživované podepisuje ten,kdo slevu nárokuje v Prohlášení daňového poplatníka( další prohlášení o tom je nadbytečné). Kde kdo bydlí nevím jestli někdo zkoumá nebo nezkoumá, myslím si,že ne, ale když žádá o dávky zletilé dítě, musí udávat stejné skutečnosti jako rodiče při uplatňování daň.výhod.

• 7. 4. 2006 9:34

J.K. (neregistrovaný)

§35c, odst.7, ZDP - dočasný pobyt dítěte mimo domácnost nemá vliv na uplatnění daňového zvýhodnění.

• 7. 4. 2006 9:42

Ilona (neregistrovaný)

Dovolim si vstoupit:

to co pisete je pravda - to je ta kolej, ubytovna apod.

Dale souhlasim s tim, ze pojem "spolecna domacnost" a "vyzivovane dite" nemusi nutne souhlasi s trvalym bydlistem...
    Ale pokud ma slecna trvale bydliste napr. u babicky (treba z duvodu, aby po smrti babicky mela narok na ten jeji byt - kde je podminka take spolecne domacnosti), tak tezko muze zaroven uvadet, ze ma spolecnou domacnost jeste s matkou, ktera bydli jinde.......

• 7. 4. 2006 10:41

Karča (neregistrovaný)

jde o to, že mi maminka pomohla koupit si ze stavebního spoření byt, a já přemýšlím o tom, jestli je výhodné přepsat si tady trvalé bydliště.. protože studuji, brigáda mi zaplatí jen nájem, splátku bytu i peníze na živobytí mi stále hradí právě maminka (prý si může i díky mé splátce, kde je spoludlužníkem, uplatnit odpočet daně) - ta si na mě uplatňuje i odpočet.. o sociální dávky jsem už docela dlouhou dobu nežádala (maminka dělá ve dvou zaměstnáním na skoro celý úvazek - je učitelka, bály jsme se, že to stejně finančně nevyjde a procedury kolem toho jsou zdlouhavé a komplikované, navíc by se do toho musel i trošku zapojit otec, a to je v našem případě nereálné..) děkuji všem za odpovědi!! :)

>
    >>
    >>§35c, odst.7, ZDP - dočasný pobyt dítěte mimo
    >>domácnost nemá vliv na uplatnění daňového zvýhodnění.
    >****
    >Dovolim si vstoupit:
    >
    >to co pisete je pravda - to je ta kolej, ubytovna
    >apod.
    >
    >Dale souhlasim s tim, ze pojem "spolecna domacnost" a
    >"vyzivovane dite" nemusi nutne souhlasi s trvalym
    >bydlistem...
    >Ale pokud ma slecna trvale bydliste napr. u babicky
    >(treba z duvodu, aby po smrti babicky mela narok na ten
    >jeji byt - kde je podminka take spolecne domacnosti),
    >tak tezko muze zaroven uvadet, ze ma spolecnou
    >domacnost jeste s matkou, ktera bydli jinde.......
    >

• 7. 4. 2006 11:31

Ilona (neregistrovaný)

zastavim se trochu u jineho problemu - pisete, ze jste ze stavebka poridila byt a ze si maminka uplatnuje z tohoto odpocet na dane (predpokladam, ze uroky z uveru na stavebni sporeni).... ale pokud tam maminka nema trvale bydliste (v tom byte), tak si je uplatnit nemuze (prvni rok myslim, ze ano, ale zbyvajici roky ne - tam je podminka trvaleho bydliste).... asi jsem to jeste vic zkomplikovala, takze se omlouvam.....

• 7. 4. 2006 11:35

Ilona (neregistrovaný)

doupresneni
    doufam, ze jsem vas moc nevystrasila - jeste doplnim (psala jsem rychleji nez myslela).... staci aby byt byl uzivan "k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů" .... takze se obavam, ze si tam trvale bydliste budete muset nahlasit, aby maminka mela narok na odpocet uroku z uveru....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).