Re: Odpočet na studující dítě
Společné trvalé bydliště není podmínkou , ale podmínkou je ,že dítě je vyživované v domácnosti.Takže bydlíte-li na koleji nebo jinde než rodiče,s tím nesouvisí, jste -li jimi vyživovaná v jedné domácnosti, což prohlašují ve svém daňovém prohlášení a stvrzují svým podpisem.V tomto případě pak musí být v případě event. žádosti o přídavky ze státní soc.podpory uvedeny shodné skutečnosti.
paní Jiřino jaký je rozdíl mezi vyživované v domácnosti a trv.bydliště ? stačí jako ,že s nima bydlí a živí jí i když obrazně má trv,bydliště třeba u babičky nějak mi to není jasné,tak jak jsem to pochopila z vaší odpovědi stačilo by prohlášení,je pravda ,že se dokládá potvrzení o studiu a kde bydlí nikdo nezkoumá nebo jo?
děkuji
Nevím přesnou formulaci trvalého bydliště, ale bude to v občanském zákoníku jako místo, kde se trvale zdržuje-bydlí. Pro daně je rozhodující formulace nároku na daňové zvýhodnění na dítě a tím je vyživované dítě v domácnosti v daň.zákoně.( odvolává se na význam podle státní soc.podpory). Prohlášení o tom,že dítě je vyživované podepisuje ten,kdo slevu nárokuje v Prohlášení daňového poplatníka( další prohlášení o tom je nadbytečné). Kde kdo bydlí nevím jestli někdo zkoumá nebo nezkoumá, myslím si,že ne, ale když žádá o dávky zletilé dítě, musí udávat stejné skutečnosti jako rodiče při uplatňování daň.výhod.
Dovolim si vstoupit:
to co pisete je pravda - to je ta kolej, ubytovna apod.
Dale souhlasim s tim, ze pojem "spolecna domacnost" a "vyzivovane dite" nemusi nutne souhlasi s trvalym bydlistem...
Ale pokud ma slecna trvale bydliste napr. u babicky (treba z duvodu, aby po smrti babicky mela narok na ten jeji byt - kde je podminka take spolecne domacnosti), tak tezko muze zaroven uvadet, ze ma spolecnou domacnost jeste s matkou, ktera bydli jinde.......
jde o to, že mi maminka pomohla koupit si ze stavebního spoření byt, a já přemýšlím o tom, jestli je výhodné přepsat si tady trvalé bydliště.. protože studuji, brigáda mi zaplatí jen nájem, splátku bytu i peníze na živobytí mi stále hradí právě maminka (prý si může i díky mé splátce, kde je spoludlužníkem, uplatnit odpočet daně) - ta si na mě uplatňuje i odpočet.. o sociální dávky jsem už docela dlouhou dobu nežádala (maminka dělá ve dvou zaměstnáním na skoro celý úvazek - je učitelka, bály jsme se, že to stejně finančně nevyjde a procedury kolem toho jsou zdlouhavé a komplikované, navíc by se do toho musel i trošku zapojit otec, a to je v našem případě nereálné..) děkuji všem za odpovědi!! :)
>
>>
>>§35c, odst.7, ZDP - dočasný pobyt dítěte mimo
>>domácnost nemá vliv na uplatnění daňového zvýhodnění.
>****
>Dovolim si vstoupit:
>
>to co pisete je pravda - to je ta kolej, ubytovna
>apod.
>
>Dale souhlasim s tim, ze pojem "spolecna domacnost" a
>"vyzivovane dite" nemusi nutne souhlasi s trvalym
>bydlistem...
>Ale pokud ma slecna trvale bydliste napr. u babicky
>(treba z duvodu, aby po smrti babicky mela narok na ten
>jeji byt - kde je podminka take spolecne domacnosti),
>tak tezko muze zaroven uvadet, ze ma spolecnou
>domacnost jeste s matkou, ktera bydli jinde.......
>
zastavim se trochu u jineho problemu - pisete, ze jste ze stavebka poridila byt a ze si maminka uplatnuje z tohoto odpocet na dane (predpokladam, ze uroky z uveru na stavebni sporeni).... ale pokud tam maminka nema trvale bydliste (v tom byte), tak si je uplatnit nemuze (prvni rok myslim, ze ano, ale zbyvajici roky ne - tam je podminka trvaleho bydliste).... asi jsem to jeste vic zkomplikovala, takze se omlouvam.....
doupresneni
doufam, ze jsem vas moc nevystrasila - jeste doplnim (psala jsem rychleji nez myslela).... staci aby byt byl uzivan "k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů" .... takze se obavam, ze si tam trvale bydliste budete muset nahlasit, aby maminka mela narok na odpocet uroku z uveru....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
7. 4. 2006 7:49
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli musím mít trvalé bydliště u rodičů, pokud si na mě maminka uplatňuje odpočet daně jako na studující dítě.
Děkuji.