Re: Silniční daň
Paní Libo, řekl bych, že by se skutečně podle mého názoru měla platit silniční daň jen pokud to vozidlo používám k podnikání nebo je používáno v přímé souvislosti s ponikáním což podporuje i další část věty výše citovaného ustanovení, anebo k činnostem, z nichž poynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů....... Pokud ten vozík mám v majetku, ale nepoužívám ho a neplynou mi z něj příjmy tak se podle mého názoru z něj platit silniční daň nemusí.
Přiznám se, že jsem o tom nikdy tak hluboce neuvažovala, vždycky jsme platili za všechno, co bylo v OM. To bychom ovšem tenhle § mohli aplikovat i na to, že u řady aut nemáme v některém měsíci v knize jízd ani řádku, a tudíž bychom za ten měsíc nemuseli platit daň. A to se mi moc nezdá, že by naše zákony byly tak benevolentní.
Není mezi námi nějaký dopravák se svými zkušenostmi?
§ 2 Předmět daně
(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou silniční motorová vozidla1) a jejich přípojná vozidla1) (dále jen "vozidla") registrovaná a provozovaná v České republice, jsou-li používána k podnikání1a) nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti1a) (dále jen "podnikání") nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním anebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů u subjektů nezaložených za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu.1b) Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
jasně vyplývá, že jsou používána a ne zařazena. Takže když podle knihy jízd není vozidlo v provozu, neplatím SD. HOWGH.
Paní Libo máte pravdu v tom, že se tak postupovalo a za všechna auta, která byla v majetku se musela platit silniční daň, ale myslím od roku 2004 nebo 2005, nemám u sebe zákon se starým zněním, došlo ke změně, kdy tam bylo vsunuto právě to, že je používáno pro podnikání a další výše uvedené. Zkuste na to kouknout. Samozřejmě by se to vztahovalo i na ostatní vozidla, která by ten daný měsíc nejela.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.