Re: Silniční daň
Paní Libo, řekl bych, že by se skutečně podle mého názoru měla platit silniční daň jen pokud to vozidlo používám k podnikání nebo je používáno v přímé souvislosti s ponikáním což podporuje i další část věty výše citovaného ustanovení, anebo k činnostem, z nichž poynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů....... Pokud ten vozík mám v majetku, ale nepoužívám ho a neplynou mi z něj příjmy tak se podle mého názoru z něj platit silniční daň nemusí.
Přiznám se, že jsem o tom nikdy tak hluboce neuvažovala, vždycky jsme platili za všechno, co bylo v OM. To bychom ovšem tenhle § mohli aplikovat i na to, že u řady aut nemáme v některém měsíci v knize jízd ani řádku, a tudíž bychom za ten měsíc nemuseli platit daň. A to se mi moc nezdá, že by naše zákony byly tak benevolentní.
Není mezi námi nějaký dopravák se svými zkušenostmi?
§ 2 Předmět daně
(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou silniční motorová vozidla1) a jejich přípojná vozidla1) (dále jen "vozidla") registrovaná a provozovaná v České republice, jsou-li používána k podnikání1a) nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti1a) (dále jen "podnikání") nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním anebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů u subjektů nezaložených za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu.1b) Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
jasně vyplývá, že jsou používána a ne zařazena. Takže když podle knihy jízd není vozidlo v provozu, neplatím SD. HOWGH.
Paní Libo máte pravdu v tom, že se tak postupovalo a za všechna auta, která byla v majetku se musela platit silniční daň, ale myslím od roku 2004 nebo 2005, nemám u sebe zákon se starým zněním, došlo ke změně, kdy tam bylo vsunuto právě to, že je používáno pro podnikání a další výše uvedené. Zkuste na to kouknout. Samozřejmě by se to vztahovalo i na ostatní vozidla, která by ten daný měsíc nejela.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
18. 4. 2006 13:02
Jak je to s placením silniční daně. Máme v majetku firmy přívěsný vozík. Nepoužíváme ho, nyní máme možnost ho zapůjčit, ale bude to jen na týden v měsíci, pak zase se nebude používat. Musím platit silniční dań za celý rok, nebo jen za ten měsíc?