Re: Ztratné v daň.evidenci a DPH
Nepíšete o jaké zboží se jedná, ale uděláte to tak, že si sama stanovíte nějaké optimální procento z obratu dle skutečnosti zjištěné za určitou dobu. V daňové evidenci Vám to může posloužit pouze jako určitý důkazní prostředek vůči FU pokud by se jim zdála Vaše marže malá. Jinak to máte vše v nákladech a nic jiného to neovlivní. S DPH to nemá nic společného.
Jedná se prodejnu s květinami, zůstavají zvadlé neprodejné květiny, pří výrobě vazeb a kytic další odpad. Do nákladů se to dá účtovat jednou měsíčně a jakým způsobem bude nejvhodnější
to zaúčtovat? Dokážu si to představit v podvojném účetnictví
ale v daň.evidenci mi to děla problém. Děkuji za pomoc, mám obavy, ať to nedělám špatně. Eva
V DE se ztratným opatrně. Samozřejmě je dobré spočítat si to procento ztratného - u květin je to myslím naprosto jasné, že některé květiny zvadnou :-) Tento výpočet ponechat založený jako interní směrnici. Ale v DE nelze ztratné naúčtovat do nákladů, protože v nákladech už jsou výdaje na zakoupení všech květin. V podvojku je to něco jiného, tam neprodané zboží není nákladem a do nákladů se pak to ztratné účtuje.
/Píšu to takto proto, že už jsem se setkala s tím, že podnikatelé v DE mají ve výdajích náklady na všechno zboží a pak do výdajů klidně zaúčtují ještě i ztratné, aniž by předtím vyloučili z výdajů ty náklady na pořízení toho zbož, které je předmětem ztratného. Tak mají ve výdajích totéž 2x ... a berňák jim to samozřejmě dodaní/
V programu Účto to BUĎ můžete to uvést do oddílu uzávěrkové operace (vybrat správný typ, do deníku A=ano) NEBO až do řádků 105/106 daňového přiznání. Poslední roky se upřednostňuje spíš přístup 105/106, ale je přípustné řešit to i v uzáv.operacích. Daňově je to jedno a berňáky nepozastavují ani jeden způsob. Já osobně dávám přednost uzávěrkovým operacím, protože se mi v tom lépe hledá, když něco zpětně potřebuju najít. NEBO je ještě třetí způsob - vyřešit to v rámci "běžných" zápisů do deníku s platbou "neurčeno". I tento způsob je dodnes přípustný, ačkoliv je málo obvyklý.
Podstatné pro vás je, že ať už to zapíšete kamkoliv, musíte zapsat OBĚ operace, tj. snížit náklady o pořiz.ceny neprodaného zboží + dát do nákladů ztratné v téže výši. Efekt nula, neboť je to plus a minus v téže výši.
NEBO můžete zvolit ještě čtvrtý způsob - vůbec o tom neúčtovat (tedy pardon - neevidovat). Je to nejjednodušší a daňově to vyjde nastejno :-)) K normě ztratného si jen připište, že o ztratném neúčtujete právě proto, že by to vyšlo nastejno, i kdybyste to někam zaevidovala.
PS: Na daňovou evidenci platí poměrně volná pravidla a důležité je hlavně to, jestli správně spočítáte daně a jestli jste schopná ty výpočty nějak srozumitelně vysvětlit a doložit. A jestli to zadáte tam či onam, tak to berňáku bude srdečně jedno, hlavně když to bude dobře :-)
Do nákladů si to ztratné dát může, pokud jej předtím z nákladů vyloučí :-))) Nemůže tam ty náklady mít dvakrát, to snad pochopí i člověk bez ekonomického vzdělání :-)) K DPH - myslím, že dph může zůstat, jak bylo, tj. už nic neřešit. Ale neumím teď uvést příslušný paragraf. Snad se ještě někdo vyjádří.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.