Re: Svátek - měsíční mzda
Paní účetní jsem se slušně ptal, ve svátek jsem nepacoval, tak co prý ještě chci. Ve výpl. pásce v kolonce náhrada mzdy mám 0.
Měsíční mzdu mám pokrácenou o 1 den.
Pořád mám dojem, že nemám výplatu vpořádku. Chybu může udělat každý, to beru, ale paní účetní je neústupná. Tvrdí, že má vše vpořádku. Zajdu prostě jinam...
Děkuji vám za odpovědi.
Požádejte písemně o opravu mzdy a doplatek v nejbližším výplatním termínu.
Skutečně máte pravdu, pokud máte sjednanou měsíční mzdu a nemáte placeny žádné náhrady, měl byste obdržet celou mzdu. Pokud byste totiž ve svátek pracoval, dostal byste celou měsíční mzdu a k ní 100% příplatek za hodiny odpracované ve svátek.
Zcela jednoznačně se při sjednané měsíční mzdě nekrátí mzda za svátky. Máte-li sjednánu měsíční mzdu 20.000,- pak ji máte sjednánu bez ohledu na to, jestli je v měsíci 22 prac. dnů nebo 20 prac. dnů + 2 svátky. Náhrada za svátek nepřichází v úvahu. Ta se poskytuje pouze při sjednané hodinové mzdě. Takže žádat o doplacení mzdy a vyměnit hloupou mzdovou účetní ......
Souhlasím s odpověďmi, ale k té poslední mám jen dodatek.
V Abecedě mzdové účetní - str. 86 autor prosazuje názor, že "i měsíční mzdu je nutné za den svátku krátit a poskytnout zaměstnanci náhradu mzdy. Mzda je totiž poskytován za práci - tu však zaměstnanec v den svátku nekoná".
Samozřejmě, že to tak nedělám, ale jenom jsem to chtěla uvést pro zajímavost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.