Vlákno názorů k dotazu PROSÍM PANÍ ILONKO, POMOC ! od Ilona - Re: PROSÍM PANÍ ILONKO, POMOC ! ******pres statutary a...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 6. 2006 11:03

Ilona (neregistrovaný)

Re: PROSÍM PANÍ ILONKO, POMOC !
    pres statutary a jine pohlavary ;) je tu urcite odbornice pani bdm ... zkuste tento odkaz, nasla jsem diskuzi (prave s pani bdm), ktera by vam mohla pomoci:
    http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=224179

Jinak doporucuji do vyhledavace zadat "odměna", "jednatel" apod. - hojne se to tu diskutuje...

To, jestli musi byt jedinemu spolecnikovi vyplacena odmena, si netroufam tvrdit...... uz se to tu nekolikrat diskutovalo a mam takovy pocit, ze to ma souvislost i napr. s proplacenim jeho cestaku (pokud nedostava odmenu, tak nejsou dan. uznatelne...) .... ale na 100% si to tvrdit neodvazim...

Jinak, pokud pujde do duchodu az v prubehu tohoto roku, tak ma do konce roku narok na slevu na dani (jako mel doted).

• 6. 6. 2006 16:34

Emil (neregistrovaný)

+Mám ZDP komentovaný Ing. Sedlákovou z MF. Dovolte mi citovat její výklad k této otázce - týká se to výkonu funkce jednatele či člena statutárního či jiného orgánu právnické osoby:
    "Podle posledního stanoviska Ministerstva financí již není možné výkon předmětných funkcí realizovat bezúplatně, protože jejich výkon ´spadá´ z obecného hlediska do obchodněprávní oblasti - obchodního zákoníku. Výkon předmětných funkcí je možné uskutečňovat pouze v obchodněprávních vztazích. Pouze společník společnosti s ručením omezeným může činnost pro společnost vykonávat i v pracovněprávním vztahu s podepsanou pracovní smlouvou. Z hlediska daňového však ani v této situaci není pracovní smlouva nutná, nezbytné je pobírání zdanitelného příjmu za tuto činnost." .
    Dále je ještě hodně textu a odvolávání na obch.zákoník- § 66 odst. 2 a § 133. Ve stručnosti shrnuto - členové statutárních orgánů musí mít se společností uzavřenou mandátní smlouvu (nelze podle Zákoníku práce). .
    Pokud jde o mne, přiznávám, že jsem byl tímto komentářem dosst překvapen. Ze samotného zákona jsem to nevyčetl.+

• 6. 6. 2006 18:02

marta (neregistrovaný)

Zdanitelný příjem jak vysoký je třeba?

• 7. 6. 2006 8:13

Emil (neregistrovaný)

+V této pasáži to Ing. Sedláková neuvádí, ale uvažte, že s.r.o. a kterýkoliv funkcionář jsou osoby ekonomicky spojené - tedy se bude jednat o tolilkrát zdůrazňovanou výši v místě a čase obvyklou.+

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).