Re: PROSÍM PANÍ ILONKO, POMOC !
pres statutary a jine pohlavary ;) je tu urcite odbornice pani bdm ... zkuste tento odkaz, nasla jsem diskuzi (prave s pani bdm), ktera by vam mohla pomoci:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=224179
Jinak doporucuji do vyhledavace zadat "odměna", "jednatel" apod. - hojne se to tu diskutuje...
To, jestli musi byt jedinemu spolecnikovi vyplacena odmena, si netroufam tvrdit...... uz se to tu nekolikrat diskutovalo a mam takovy pocit, ze to ma souvislost i napr. s proplacenim jeho cestaku (pokud nedostava odmenu, tak nejsou dan. uznatelne...) .... ale na 100% si to tvrdit neodvazim...
Jinak, pokud pujde do duchodu az v prubehu tohoto roku, tak ma do konce roku narok na slevu na dani (jako mel doted).
Re: PROSÍM PANÍ ILONKO, POMOC !
+Mám ZDP komentovaný Ing. Sedlákovou z MF. Dovolte mi citovat její výklad k této otázce - týká se to výkonu funkce jednatele či člena statutárního či jiného orgánu právnické osoby:
"Podle posledního stanoviska Ministerstva financí již není možné výkon předmětných funkcí realizovat bezúplatně, protože jejich výkon ´spadá´ z obecného hlediska do obchodněprávní oblasti - obchodního zákoníku. Výkon předmětných funkcí je možné uskutečňovat pouze v obchodněprávních vztazích. Pouze společník společnosti s ručením omezeným může činnost pro společnost vykonávat i v pracovněprávním vztahu s podepsanou pracovní smlouvou. Z hlediska daňového však ani v této situaci není pracovní smlouva nutná, nezbytné je pobírání zdanitelného příjmu za tuto činnost." .
Dále je ještě hodně textu a odvolávání na obch.zákoník- § 66 odst. 2 a § 133. Ve stručnosti shrnuto - členové statutárních orgánů musí mít se společností uzavřenou mandátní smlouvu (nelze podle Zákoníku práce). .
Pokud jde o mne, přiznávám, že jsem byl tímto komentářem dosst překvapen. Ze samotného zákona jsem to nevyčetl.+
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
6. 6. 2006 10:38
Mám šéfa jenž je jediný majitel s.r.o.; dosud má smlouvu jako zaměstnanec - ředitel.
Nyní nastupuje do starobního důchodu. Chce vědět, co bude pro něj lepší. Zůstat jako zaměstnanec a vyplácet si min. mzdu, aby nemusel moc odvádět, příp. něbýt zaměsznancem na HPP, ale jen statutárem a vyplácet si jen odměny ?
Ale mě spíš zajímá jestli je povinnen, když je jediným vlastníkem a jednatelem, si každý měsíc vyplácet nějakou mzdu či odměnu a pokud ano, tak kde se tuto informaci dočtu ?
Moc děkuji a přeji hezký den. Monika