Vlákno názorů k dotazu Živnost nebo zaměstnanec od J.K. - Re: Živnost nebo zaměstnanec Přistoupíte-li na práci na ŽL,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 6. 2006 17:32

J.K. (neregistrovaný)

Re: Živnost nebo zaměstnanec
    Přistoupíte-li na práci na ŽL, nezapomeňte, že budete platit ZP a SP v plné výši (teď za Vás část platí zaměstnavatel). Zakalkulujte si odvody do odměny. Jinak já preferuji práci na ŽL, ale je to věc názoru.

• 7. 6. 2006 18:46

Zdena (neregistrovaný)

A také nezapomeňte, že si budete muset sám shánět zakázky, pokud s Vámi firma náhle ukončí spolupráci. Jako živnostník budete muset platit minimální zálohy na pojistné na zdravotní a sociální pojištění (v současné době ZP 1.272,-, SP 1.394,- Kč měsíčně) a to i v případě, že nevyděláte ani korunu.

• 7. 6. 2006 20:42

Březí Vlk (neregistrovaný)

Pozor na omezení ze zákona, tzv. Schwarz system - firma nesmí zaměstnávat na ŽL firmu, pokud má na výkon téhož úkonu zaměstnance, hrozí vysoké pokuty! Přesné znění neznám, zkuste hledat ...

• 8. 6. 2006 21:55

jaraz (neregistrovaný)

>>>>Jsem zaměstnán u soukromé fy.Jsem svobodný, bezdětný
    >>>>a
    >>>>žiji s přítelkyní ve spol. domácnosti. Nebylo by pro
    >>>>mne lepší pracovat pro fy. na živnosťák s ohledem na
    >>>>placení daní, pojišťení atd ?Zaměstnavatel mě to
    >>>>navrhnul.Děkuji
    >>A také nezapomeňte, že si budete muset sám shánět
    >>zakázky, pokud s Vámi firma náhle ukončí spolupráci.
    >>Jako
    >>živnostník budete muset platit minimální zálohy na
    >>pojistné na zdravotní a sociální pojištění (v
    >>současné
    >>době ZP 1.272,-, SP 1.394,- Kč měsíčně) a to i v
    >>případě, že nevyděláte ani korunu.

a navíc ještě si stejně tak po dvou letech musíte kalkulovat minimální základ daně,uvědomte si, že za dovolenou nemůžete fakturovat žádnou částku,stejně tak i nemocenskou - pokud budete platit základní částku dostanete po měsíci nemoci 1.620 Kč , tedy musíte si platit víc nebosi platit pojistku (další výdaje) dále musíte zaplatit někoho,kdo Vám povede DE,udělá vám daňové přiznání,bude za vás ve styku i s ostatními úřady(a ty začínají být v poslední době aktivní i u OSVČ - živn.odbor,ČSSZ,ZP,bezpeč.práce atd. )Nezapomenout každoměsíčně zaplatit složenky(poplatky poště,nebo zvládat platby přímým bankovnictvím), sledovat novinky -viz letošní změna výše záloh na ZP v dubnu, hlídat si všechny možné termíny ,pokud vám neproplatí fakturu jste bez peněz, bylo by toho víc.Můžete si dát spoustu věcí do nákladů,ale musíte tomu rozumět,tedy buď studovat a studovat a nebo mít někoho,kdo dobře a odpověděně poradí,ale i toho je třeba zaplatit.
    Z tohoto hlediska je třeba si dohodnout výši odměny,kterou budete "zaměstnavateli" fakturovat :takže např. jako zaměstnanec 20.000, jako OSVČ 30.000. A přesto má OSVČ svoje kouzlo.
    >
    >Pozor na omezení ze zákona, tzv. Schwarz system -
    >firma nesmí zaměstnávat na ŽL firmu, pokud má na výkon
    >téhož úkonu zaměstnance, hrozí vysoké pokuty! Přesné
    >znění neznám, zkuste hledat ...
    tuto otázku úřady v současné době "neřeší"

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).