Re: Živnost nebo zaměstnanec
A také nezapomeňte, že si budete muset sám shánět zakázky, pokud s Vámi firma náhle ukončí spolupráci. Jako živnostník budete muset platit minimální zálohy na pojistné na zdravotní a sociální pojištění (v současné době ZP 1.272,-, SP 1.394,- Kč měsíčně) a to i v případě, že nevyděláte ani korunu.
Pozor na omezení ze zákona, tzv. Schwarz system - firma nesmí zaměstnávat na ŽL firmu, pokud má na výkon téhož úkonu zaměstnance, hrozí vysoké pokuty! Přesné znění neznám, zkuste hledat ...
>>>>Jsem zaměstnán u soukromé fy.Jsem svobodný, bezdětný
>>>>a
>>>>žiji s přítelkyní ve spol. domácnosti. Nebylo by pro
>>>>mne lepší pracovat pro fy. na živnosťák s ohledem na
>>>>placení daní, pojišťení atd ?Zaměstnavatel mě to
>>>>navrhnul.Děkuji
>>A také nezapomeňte, že si budete muset sám shánět
>>zakázky, pokud s Vámi firma náhle ukončí spolupráci.
>>Jako
>>živnostník budete muset platit minimální zálohy na
>>pojistné na zdravotní a sociální pojištění (v
>>současné
>>době ZP 1.272,-, SP 1.394,- Kč měsíčně) a to i v
>>případě, že nevyděláte ani korunu.
a navíc ještě si stejně tak po dvou letech musíte kalkulovat minimální základ daně,uvědomte si, že za dovolenou nemůžete fakturovat žádnou částku,stejně tak i nemocenskou - pokud budete platit základní částku dostanete po měsíci nemoci 1.620 Kč , tedy musíte si platit víc nebosi platit pojistku (další výdaje) dále musíte zaplatit někoho,kdo Vám povede DE,udělá vám daňové přiznání,bude za vás ve styku i s ostatními úřady(a ty začínají být v poslední době aktivní i u OSVČ - živn.odbor,ČSSZ,ZP,bezpeč.práce atd. )Nezapomenout každoměsíčně zaplatit složenky(poplatky poště,nebo zvládat platby přímým bankovnictvím), sledovat novinky -viz letošní změna výše záloh na ZP v dubnu, hlídat si všechny možné termíny ,pokud vám neproplatí fakturu jste bez peněz, bylo by toho víc.Můžete si dát spoustu věcí do nákladů,ale musíte tomu rozumět,tedy buď studovat a studovat a nebo mít někoho,kdo dobře a odpověděně poradí,ale i toho je třeba zaplatit.
Z tohoto hlediska je třeba si dohodnout výši odměny,kterou budete "zaměstnavateli" fakturovat :takže např. jako zaměstnanec 20.000, jako OSVČ 30.000. A přesto má OSVČ svoje kouzlo.
>
>Pozor na omezení ze zákona, tzv. Schwarz system -
>firma nesmí zaměstnávat na ŽL firmu, pokud má na výkon
>téhož úkonu zaměstnance, hrozí vysoké pokuty! Přesné
>znění neznám, zkuste hledat ...
tuto otázku úřady v současné době "neřeší"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
7. 6. 2006 15:44
Jsem zaměstnán u soukromé fy.Jsem svobodný, bezdětný a žiji s přítelkyní ve spol. domácnosti. Nebylo by pro mne lepší pracovat pro fy. na živnosťák s ohledem na placení daní, pojišťení atd ?Zaměstnavatel mě to navrhnul.Děkuji