Re: Pro účetní - spěchá
Taky si myslím, že se to má účtovat bez DPH, když tam původně nebyla, ale jistá si na 100% nejsem
>>Dobrý den,
>>potřebovala bych poradit. Jsme s.r.o., plátci DPH.
>>Do firmy nám vozí obědy s místního hotelu do
>>vlastních
>>jídlonosičů.
>>Faktura za odebrané obědy nám chodí každý měsíc a je
>>bez DPH jelikož nejsou plátci. Naše firma přispívá
>>určitou částku zaměstnancům na každý oběd a zbytek
>>vybere
>>od zaměstnanců.
>>Jde mi o to jestli musíme zaměstnanců účtovat s DPH
>>když jsme plátci i když za obědy byla faktura bez
>>DPH.
>>Děkuji Linda
>
>Osobně si myslím, že nemusíte účtovat s DPH. Jsme taky
>s. r. o., nakupujeme pro zaměstnance stravenky, které
>jsou bez DPH, a taky jim ho pak neúčtujeme, když jim
>stravenky prodáváme. Jistá si ale nejsem.
tento čloánek jsem našla:
OBĚDY PRO ZAMĚSTNANCE OD NEPLÁTCE DPH
Ing. Ivana Langerová, 15/05, 19.7.2005
Dotaz:
Odebírám obědy pro zaměstnance od neplátce v hodnotě 45 Kč/ks a zaměstnanci platí zaměstnavateli 25 Kč/ks, rozdíl je příspěvek zaměstnancům od zaměstnavatele. Mám odvádět DPH z těch 25 Kč, které platí zaměstnanci?
Odpověď:
Při dodání obědů svým zaměstnancům jde o poskytnutí služby, která podléhá DPH na výstupu (tak tomu bylo vždy). Podle mého názoru nelze od 1. 1. 2005 v tomto případě využít ani možnosti přeúčtování bez DPH podle § 14 odst. 5 ZDPH, neboť nebude odpovídajícím způsobem účtováno.
já doplňuji výše citovaný článek - ano DPH se odvádí, bez ohledu na to, jak jste nakoupili Vy s daní -ovšem je rozdíl OBĚD a STAVENKA ... stravenka je cenina, tudíž tam DPH není.... ale oběd, který svému zaměstnanci zajistíte, je služba.... a % daně záleží na tom, jakou formou mu ten oběd zajistíte.... pokud si myslíte, že obhájíte to, že zaměstnanci v polední pauze dáte oběd do jídlonosiče, on si ho odnese někam mimo podnik a tam ho sní, tak v tom případě odvádíte 5% - zaměsnanec hradí z vypočteného obědu teď jsem si odmázla vaše konkrétní číslo, takže beru fiktivní: oběd 40 Kč 55% příspěvek 22 Kč, zaměstanci zůstává 18 Kč. V případě že prokážete odnesení tak přidáte 5% 0,90 takže za jeden oběd zaměstannce uhradí 18,90, přičemž vy samozřejmě těch 0,90 odvedete. Pokud oběd sní na místě, tak tam je 19% 3,42 Kč, takže zaměsnanci připadne uhradit 21,42 Kč... a vy DPH hezky odvedete.... výnos neboli základ daně je pro vás zdanitelný výnos.
klidně se ještě ptejte, mám to v mnoha variantách zkonzultované s našima daňařema, my to máme též veselé ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.