Re: Pro účetní - spěchá
Taky si myslím, že se to má účtovat bez DPH, když tam původně nebyla, ale jistá si na 100% nejsem
>>Dobrý den,
>>potřebovala bych poradit. Jsme s.r.o., plátci DPH.
>>Do firmy nám vozí obědy s místního hotelu do
>>vlastních
>>jídlonosičů.
>>Faktura za odebrané obědy nám chodí každý měsíc a je
>>bez DPH jelikož nejsou plátci. Naše firma přispívá
>>určitou částku zaměstnancům na každý oběd a zbytek
>>vybere
>>od zaměstnanců.
>>Jde mi o to jestli musíme zaměstnanců účtovat s DPH
>>když jsme plátci i když za obědy byla faktura bez
>>DPH.
>>Děkuji Linda
>
>Osobně si myslím, že nemusíte účtovat s DPH. Jsme taky
>s. r. o., nakupujeme pro zaměstnance stravenky, které
>jsou bez DPH, a taky jim ho pak neúčtujeme, když jim
>stravenky prodáváme. Jistá si ale nejsem.
Díky za názory může se někdo ještě vyjádřit díky Linda
tento čloánek jsem našla:
OBĚDY PRO ZAMĚSTNANCE OD NEPLÁTCE DPH
Ing. Ivana Langerová, 15/05, 19.7.2005
Dotaz:
Odebírám obědy pro zaměstnance od neplátce v hodnotě 45 Kč/ks a zaměstnanci platí zaměstnavateli 25 Kč/ks, rozdíl je příspěvek zaměstnancům od zaměstnavatele. Mám odvádět DPH z těch 25 Kč, které platí zaměstnanci?
Odpověď:
Při dodání obědů svým zaměstnancům jde o poskytnutí služby, která podléhá DPH na výstupu (tak tomu bylo vždy). Podle mého názoru nelze od 1. 1. 2005 v tomto případě využít ani možnosti přeúčtování bez DPH podle § 14 odst. 5 ZDPH, neboť nebude odpovídajícím způsobem účtováno.
já doplňuji výše citovaný článek - ano DPH se odvádí, bez ohledu na to, jak jste nakoupili Vy s daní -ovšem je rozdíl OBĚD a STAVENKA ... stravenka je cenina, tudíž tam DPH není.... ale oběd, který svému zaměstnanci zajistíte, je služba.... a % daně záleží na tom, jakou formou mu ten oběd zajistíte.... pokud si myslíte, že obhájíte to, že zaměstnanci v polední pauze dáte oběd do jídlonosiče, on si ho odnese někam mimo podnik a tam ho sní, tak v tom případě odvádíte 5% - zaměsnanec hradí z vypočteného obědu teď jsem si odmázla vaše konkrétní číslo, takže beru fiktivní: oběd 40 Kč 55% příspěvek 22 Kč, zaměstanci zůstává 18 Kč. V případě že prokážete odnesení tak přidáte 5% 0,90 takže za jeden oběd zaměstannce uhradí 18,90, přičemž vy samozřejmě těch 0,90 odvedete. Pokud oběd sní na místě, tak tam je 19% 3,42 Kč, takže zaměsnanci připadne uhradit 21,42 Kč... a vy DPH hezky odvedete.... výnos neboli základ daně je pro vás zdanitelný výnos.
klidně se ještě ptejte, mám to v mnoha variantách zkonzultované s našima daňařema, my to máme též veselé ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
19. 6. 2006 6:46
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Jsme s.r.o., plátci DPH.
Do firmy nám vozí obědy s místního hotelu do vlastních jídlonosičů.
Faktura za odebrané obědy nám chodí každý měsíc a je bez DPH jelikož nejsou plátci. Naše firma přispívá určitou částku zaměstnancům na každý oběd a zbytek vybere od zaměstnanců.
Jde mi o to jestli musíme zaměstnanců účtovat s DPH když jsme plátci i když za obědy byla faktura bez DPH.
Děkuji Linda