Re: Vedra, jak dát do nákladů vodu zdarm
V kanceláři máte asi dost smůlu. Zaměstnavatel se bude odvolávat na to, že vám teče voda z kohoutku. Jestliže děláte venku, je to jednodušší. Tam se dá operovat s ochrannýma nápojema. Poskytování ochranných nápojů je v současné době legislativně řešeno § 133a ZP a § 5 nařízení vlády č. 178/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Poskytování ochranných nápojů při práci na venkovních pracovištích nebo při práci ve třídě IIb a vyšší je vázáno na tzv. přípustnou operativní teplotu, která je odvislá od druhu vykonávané práce - viz. tabulka č. 1 a č. 2 výše uvedeného nařízení vlády /pozor na jeho novelu č. 523/2002 Sb., která to celé řeší !!/. Většinou jde o teplotu 26 stupňů C. Pokud jde o množství měl by zaměstnanec dostat nejméně 70% tekutin ztracených za směnu potem nebo dýcháním. To je min. cca 1 litr - to je množství, které je v souladu se zněním uvedeného odstavce 3 nařízení vlády. Druh ochranného nápoje by měl zaměstnavatel stanovit po dohodě se zařízením poskytujícím závodní preventivní péči. Zaměstnavatel by měl zároveň řešit problematiku samotného výdeje a evidence, včetně povinnosti vedoucích zaměstnanců.
Tak jsem to našla, zaměstnance zařadím s prací do třídy IIb, to jsem zvládla, ale jak zjistím 70% tekutin ztracených za směnu potem nebo dýcháním? Kde vlastně najdu těch 100%, nebo to nějak počítám? Je to něco z té tabulky 2? Děkuji za trpělivost
Bylo mi řečeno, že je to v přepočtu cca 1 litr. To je prý minimum na 8 hodinovou směnu. My teda dáváme 1,5 l Magnésie nebo Mattoni. Střídáme to. Aby to mělo i ty minerály. Prostě nutno mít směrnici, evidenci a pak je to v pořádku a finančák nic nenamítá. Ale směrnice strašně rádi chtějí vidět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.