Re: Vedra, jak dát do nákladů vodu zdarm
V kanceláři máte asi dost smůlu. Zaměstnavatel se bude odvolávat na to, že vám teče voda z kohoutku. Jestliže děláte venku, je to jednodušší. Tam se dá operovat s ochrannýma nápojema. Poskytování ochranných nápojů je v současné době legislativně řešeno § 133a ZP a § 5 nařízení vlády č. 178/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Poskytování ochranných nápojů při práci na venkovních pracovištích nebo při práci ve třídě IIb a vyšší je vázáno na tzv. přípustnou operativní teplotu, která je odvislá od druhu vykonávané práce - viz. tabulka č. 1 a č. 2 výše uvedeného nařízení vlády /pozor na jeho novelu č. 523/2002 Sb., která to celé řeší !!/. Většinou jde o teplotu 26 stupňů C. Pokud jde o množství měl by zaměstnanec dostat nejméně 70% tekutin ztracených za směnu potem nebo dýcháním. To je min. cca 1 litr - to je množství, které je v souladu se zněním uvedeného odstavce 3 nařízení vlády. Druh ochranného nápoje by měl zaměstnavatel stanovit po dohodě se zařízením poskytujícím závodní preventivní péči. Zaměstnavatel by měl zároveň řešit problematiku samotného výdeje a evidence, včetně povinnosti vedoucích zaměstnanců.
ztay k tomu je článek:
http://www.mpsv.cz/cs/2876
Tak jsem to našla, zaměstnance zařadím s prací do třídy IIb, to jsem zvládla, ale jak zjistím 70% tekutin ztracených za směnu potem nebo dýcháním? Kde vlastně najdu těch 100%, nebo to nějak počítám? Je to něco z té tabulky 2? Děkuji za trpělivost
Bylo mi řečeno, že je to v přepočtu cca 1 litr. To je prý minimum na 8 hodinovou směnu. My teda dáváme 1,5 l Magnésie nebo Mattoni. Střídáme to. Aby to mělo i ty minerály. Prostě nutno mít směrnici, evidenci a pak je to v pořádku a finančák nic nenamítá. Ale směrnice strašně rádi chtějí vidět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
20. 6. 2006 13:26
Nedáváte někdo zaměstnancům v těchto horkých dnech vodu zdarma? Už jsem to několikrát hledala, jak se to počítá a jak to napsat do směrnice, aby mi to šlo do nákladů, ale nějak jsem to nepochopila. Musí se počítat množství vypocené vody a dle toho to prý nějak jde. Nemáte to někdo zpracované, že bych to sprostě obšlehla?
Jsme geodetická firma, která musí každý den do terénu měřit a v kanceláři nám i při všech otevřených okbech a dveřích neklesne teplota pod 30 stupňů - za to mi lítají všechny papíry po kanceláři.
Prosím poraďte jak na to. Díky