Re: Faktura za hotové na 15 tis. ???
Promiňte, paní Ireno, ale o co opíráte své tvrzení, že faktura zaplacená ihned v hotovosti je závazek? A jak jste dospěla k závěru, že ten jeden uvedený způsob je správný a druhý není? O přehlednosti a praktičnosti nediskutuji, mě se to zdá přesně naopak :-))) Jana F.
Domnívám se, že faktura placená v hotovosti NENÍ závazek a tudíž nemusí být evidována v knize závazků (faktur). Nad 10 tisíc je třeba dávat pozor na to, aby to byl řádný daňový doklad. Účtovala bych jen přes pokladnu, ale v PC takovéto nákupy na vyšší částky eviduju velmi pečlivě - včetně údaje o dodavateli a co přesně bylo koupeno, aby to šlo kdykoliv dohledat. Zatímco u drobných nákupů za hotové za pár desetikorun klidně zadám do popisu třeba "kancelářské potřeby" a dodavatele nezadávám.
Paragony v částce nad 10.000,-Kč by se vůbec neměly vyskytovat, měl by být daňový doklad se všemi náležitostmi. Myslím si, že tyto faktury nad 10000,- v hotovsti lze evidovat oběma způsoby - jak v knize faktur, tak rovnou v pokladně, ale přikláněla bych se k paní Ireně, že v knize faktur je to přehlednější - všechny faktury jsou pohromadě.
no já spíš chtěl vyjádřit, že je jedno, jak to nazvu, zda paragonem nebo fakturou. důležité jsou náležitosti DD. a ty může mít jak paragon, tak faktura, tak papír, na kterém budou nál. uvedeny a nebude nazván nijak. a psát, že jedno je možné ale druhé je správné je trochu protimluv, ne?:-)))
a mohu vás ujistit, že jsem viděl nepřeberné množství paragonů, které byly doklady se všemi náležitostmi a byly vystaveny naprosto v souladu se zákonem:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.