Re: Faktura za hotové na 15 tis. ???
Promiňte, paní Ireno, ale o co opíráte své tvrzení, že faktura zaplacená ihned v hotovosti je závazek? A jak jste dospěla k závěru, že ten jeden uvedený způsob je správný a druhý není? O přehlednosti a praktičnosti nediskutuji, mě se to zdá přesně naopak :-))) Jana F.
Domnívám se, že faktura placená v hotovosti NENÍ závazek a tudíž nemusí být evidována v knize závazků (faktur). Nad 10 tisíc je třeba dávat pozor na to, aby to byl řádný daňový doklad. Účtovala bych jen přes pokladnu, ale v PC takovéto nákupy na vyšší částky eviduju velmi pečlivě - včetně údaje o dodavateli a co přesně bylo koupeno, aby to šlo kdykoliv dohledat. Zatímco u drobných nákupů za hotové za pár desetikorun klidně zadám do popisu třeba "kancelářské potřeby" a dodavatele nezadávám.
Paragony v částce nad 10.000,-Kč by se vůbec neměly vyskytovat, měl by být daňový doklad se všemi náležitostmi. Myslím si, že tyto faktury nad 10000,- v hotovsti lze evidovat oběma způsoby - jak v knize faktur, tak rovnou v pokladně, ale přikláněla bych se k paní Ireně, že v knize faktur je to přehlednější - všechny faktury jsou pohromadě.
no já spíš chtěl vyjádřit, že je jedno, jak to nazvu, zda paragonem nebo fakturou. důležité jsou náležitosti DD. a ty může mít jak paragon, tak faktura, tak papír, na kterém budou nál. uvedeny a nebude nazván nijak. a psát, že jedno je možné ale druhé je správné je trochu protimluv, ne?:-)))
a mohu vás ujistit, že jsem viděl nepřeberné množství paragonů, které byly doklady se všemi náležitostmi a byly vystaveny naprosto v souladu se zákonem:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
13. 7. 2006 15:33
Dobrý den, mám fakturu placenou hotově v hodnotě 15.867 Kč. Můžu ji účtovat přímo v pokladně s výdajovým dokladem nebo to musím přetáhnout přes fakturaci (zařadit do faktur a následně pokladním dokladem uhradit)? Mám takové tušení, že doklad nad 10 tis. musí být v evidenci faktur a nestačí jen pokladna. Děkuji Zuzka