Re: OSVČ a nemocenská
>>>>>Jsem OSVČ (platím si zálohy zdravotní a sociální
>>>>>pojištění).Od února 2006 jsem současně zaměstnán.Od
>>>>>2.5.2006 jsem na nemocenské-tu mi vyplácí
>>>>>zaměstnavatel (nyní
>>>>>v ochranné lhůtě). Ale od 1.6.2006 se mnou
>>>>>zaměstnavatel rozvázal pracovní poměr. Na nemocenské
>>>>>jsem stále.
>>>>>A předběžně budu asi další dva měsíce. Nevím si rady
>>>>>se zálohama na zdravotní a sociální pojištění. Musím
>>>>>je
>>>>>platit, nebo nemusím. Živnost jsem nepřerušil na
>>>>>úřadě, ale defacto do května 2006 nemám ze živnosti
>>>>>žádný
>>>>>příjem, jelikož jsem nemocen.
>>>>>Děkuji
>>>>****
>>>>a platite si v soc. pojisteni i nemocenskou?
>>>
>>>Na OSSZ si platím jen důchodové pojištění, nemocenské
>>>poj. ne.
Zálohy na soc.pojištění platit musíte a měl jste je platit i v době, kdy jste byl od 2006 v pr.poměru.(platil byste je do ppodání Přehledu po přiznání k dani). Zálohy na ZP jste však platit nemusel s nástupem do zaměstnání. Ny ní,kdy jste nemocen v OL ze zaměstnání, nejste povinen dále po dobu dokud nemoc trvá zdr.poj. platit. Bývalý zaměstnavatel má povinnost nahlásit Vás jako nemoc v OL. Až skončí Vaše nemoc, musíte zas platit zálohy jako OSVČ.
>>>Nemocenská je mi vyplácená ze zaměstnaní ze živnosti
>>>nikoli.
>>****
>>Pokud si neplatite nemocen. poj, tak pro socialku
>>vlastne nejste nemocny a musite platit zalohy...
>>Jen bohuzel nevim, jestli fakt, ze je vam vyplacena
>>nemocenska z PP (i kdyz uz ukonceneho) tuto situaci
>>nemeni ...
>
>Ne, zálohy neplatíte pouze v případě, že pobíráte
>nemocenskou z titulu pojištění OSVČ.
Uvažovala bych stejně. Jestli tomu nebrání nějaké osobní důvody, tak přerušit podnikání na ŽÚ, ukončit neschopnost a přihlásit se na úřadu práce. Tím pádem se můžete odhlásit na obou pojišťovnách, protože za Vás bude zdravotní i sociální pojištění platit stát.
Dotazující však uvádí, že je současně zaměstnána. V evidenci ÚP by tedy mohla být jen pokud v zaměstnání nebude mít úvazek vyšší než je polovina prac.doby a polovina min.mzdy. Dle § 44, odst.1, písm.b) se podpora v nezaměstnanosti neposkytuje po dobu poskytování dávek nemoc.pojištění.
Aha - v dotazu však bylo uvedeno:
"Od února 2006 jsem současně zaměstnán. Od 2.5.2006 jsem na nemocenské-tu mi vyplácí zaměstnavatel . Na nemocenské jsem stále. A předběžně budu asi další dva měsíce."
Určitě jeho nemocenská je vyšší než by byla případná podpora v nezaměstnanosti,(počítaná určitě pouze z minimál. vyměřovacího základu - a není vůbec z dotazu patrné, zda by mu na podporu vznikl nárok, to na okraj) . Takže by byla hloupost svévolně ukončit prac. neschopnost. Nehledě k tomu, že s podporou je to jinak než s prac.neschopností - evidence na ÚP se počítá jako doba důchod. pojištění celkově pouze po dobu 3 let, takže je přímo hazard ji použít místo neschopenky(zejm., když uvádí, že bude v prac.neschopnosti ještě min. 2 měsíce).
Děkuji všem za Vaše rady.Taky jsem uvažovala o přerušení živnosti,
ale než tak učiním, chtěla jsem si upřesnit na co mám právo
a co je moje povinnosti vůči státu jako OSVČ při nemoci . Nemocenskou mám kvůli nemocné páteři, takže ji rušit nebudu a hlásit se na ÚP také nemám zájem. Před třema lety jsem zažila ÚP a nepřeji nikomu. Teda alespoň u nás v našem městě. Jednání některých úředníků na ÚP je povýšené a vůči lidem mají špatný přístup.
Paní Gabro, já jsem ten lump, který Vám navrhoval ÚP:-)). Ale to je jen jedna z možností a záleží na Vašich osobních poměrech, zda ji zvolíte. Má tu výhodu, že se nemusíte podrobovat nějakému léčebnému režimu a svobodně si zařizujete svou budoucnost, případně si "připravujete podmínky" pro příjmy, které budete fakturovat, až obnovíte živnost. S bolavými zády (ani mi o nich nemluvte!) této možnost asi těžko budete moci využít. Abyste tedy nemusela platit vysoké zálohy na obě pojistné z titulu sam. výdělečné činnosti, raději se z pojištění OSVČ odhlašte.
Paní Ireno, děkuji za vaši námahu a radu do mého dalšího
živnostenského života. Nemáme to příliš jednoduché.
Ale co, snad to bude lepší.
Ještě jednou díky. Gabriela
>>Děkuji všem za Vaše rady.Taky jsem uvažovala o
>>přerušení živnosti,
>>ale než tak učiním, chtěla jsem si upřesnit na co mám
>>právo
>>a co je moje povinnosti vůči státu jako OSVČ při
>>nemoci . Nemocenskou mám kvůli nemocné páteři, takže
>>ji
>>rušit nebudu a hlásit se na ÚP také nemám zájem.
>>Před
>>třema lety jsem zažila ÚP a nepřeji nikomu. Teda
>>alespoň
>>u nás v našem městě. Jednání některých úředníků na ÚP
>>je povýšené a vůči lidem mají špatný přístup.
>
>Paní Gabro, já jsem ten lump, který Vám navrhoval
>ÚP:-)). Ale to je jen jedna z možností a záleží na Vašich
>osobních poměrech, zda ji zvolíte. Má tu výhodu, že se
>nemusíte podrobovat nějakému léčebnému režimu a
>svobodně si zařizujete svou budoucnost, případně si
>"připravujete podmínky" pro příjmy, které budete fakturovat,
>až obnovíte živnost. S bolavými zády (ani mi o nich
>nemluvte!) této možnost asi těžko budete moci využít.
>Abyste tedy nemusela platit vysoké zálohy na obě pojistné
>z titulu sam. výdělečné činnosti, raději se z
>pojištění OSVČ odhlašte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.