Re: OSVČ a nemocenská
Pokud si neplatite nemocen. poj, tak pro socialku vlastne nejste nemocny a musite platit zalohy...
Jen bohuzel nevim, jestli fakt, ze je vam vyplacena nemocenska z PP (i kdyz uz ukonceneho) tuto situaci nemeni ...
>>>>>Jsem OSVČ (platím si zálohy zdravotní a sociální
>>>>>pojištění).Od února 2006 jsem současně zaměstnán.Od
>>>>>2.5.2006 jsem na nemocenské-tu mi vyplácí
>>>>>zaměstnavatel (nyní
>>>>>v ochranné lhůtě). Ale od 1.6.2006 se mnou
>>>>>zaměstnavatel rozvázal pracovní poměr. Na nemocenské
>>>>>jsem stále.
>>>>>A předběžně budu asi další dva měsíce. Nevím si rady
>>>>>se zálohama na zdravotní a sociální pojištění. Musím
>>>>>je
>>>>>platit, nebo nemusím. Živnost jsem nepřerušil na
>>>>>úřadě, ale defacto do května 2006 nemám ze živnosti
>>>>>žádný
>>>>>příjem, jelikož jsem nemocen.
>>>>>Děkuji
>>>>****
>>>>a platite si v soc. pojisteni i nemocenskou?
>>>
>>>Na OSSZ si platím jen důchodové pojištění, nemocenské
>>>poj. ne.
Zálohy na soc.pojištění platit musíte a měl jste je platit i v době, kdy jste byl od 2006 v pr.poměru.(platil byste je do ppodání Přehledu po přiznání k dani). Zálohy na ZP jste však platit nemusel s nástupem do zaměstnání. Ny ní,kdy jste nemocen v OL ze zaměstnání, nejste povinen dále po dobu dokud nemoc trvá zdr.poj. platit. Bývalý zaměstnavatel má povinnost nahlásit Vás jako nemoc v OL. Až skončí Vaše nemoc, musíte zas platit zálohy jako OSVČ.
>>>Nemocenská je mi vyplácená ze zaměstnaní ze živnosti
>>>nikoli.
>>****
>>Pokud si neplatite nemocen. poj, tak pro socialku
>>vlastne nejste nemocny a musite platit zalohy...
>>Jen bohuzel nevim, jestli fakt, ze je vam vyplacena
>>nemocenska z PP (i kdyz uz ukonceneho) tuto situaci
>>nemeni ...
>
>Ne, zálohy neplatíte pouze v případě, že pobíráte
>nemocenskou z titulu pojištění OSVČ.
Uvažovala bych stejně. Jestli tomu nebrání nějaké osobní důvody, tak přerušit podnikání na ŽÚ, ukončit neschopnost a přihlásit se na úřadu práce. Tím pádem se můžete odhlásit na obou pojišťovnách, protože za Vás bude zdravotní i sociální pojištění platit stát.
Dotazující však uvádí, že je současně zaměstnána. V evidenci ÚP by tedy mohla být jen pokud v zaměstnání nebude mít úvazek vyšší než je polovina prac.doby a polovina min.mzdy. Dle § 44, odst.1, písm.b) se podpora v nezaměstnanosti neposkytuje po dobu poskytování dávek nemoc.pojištění.
Aha - v dotazu však bylo uvedeno:
"Od února 2006 jsem současně zaměstnán. Od 2.5.2006 jsem na nemocenské-tu mi vyplácí zaměstnavatel . Na nemocenské jsem stále. A předběžně budu asi další dva měsíce."
Určitě jeho nemocenská je vyšší než by byla případná podpora v nezaměstnanosti,(počítaná určitě pouze z minimál. vyměřovacího základu - a není vůbec z dotazu patrné, zda by mu na podporu vznikl nárok, to na okraj) . Takže by byla hloupost svévolně ukončit prac. neschopnost. Nehledě k tomu, že s podporou je to jinak než s prac.neschopností - evidence na ÚP se počítá jako doba důchod. pojištění celkově pouze po dobu 3 let, takže je přímo hazard ji použít místo neschopenky(zejm., když uvádí, že bude v prac.neschopnosti ještě min. 2 měsíce).
Děkuji všem za Vaše rady.Taky jsem uvažovala o přerušení živnosti,
ale než tak učiním, chtěla jsem si upřesnit na co mám právo
a co je moje povinnosti vůči státu jako OSVČ při nemoci . Nemocenskou mám kvůli nemocné páteři, takže ji rušit nebudu a hlásit se na ÚP také nemám zájem. Před třema lety jsem zažila ÚP a nepřeji nikomu. Teda alespoň u nás v našem městě. Jednání některých úředníků na ÚP je povýšené a vůči lidem mají špatný přístup.
Paní Gabro, já jsem ten lump, který Vám navrhoval ÚP:-)). Ale to je jen jedna z možností a záleží na Vašich osobních poměrech, zda ji zvolíte. Má tu výhodu, že se nemusíte podrobovat nějakému léčebnému režimu a svobodně si zařizujete svou budoucnost, případně si "připravujete podmínky" pro příjmy, které budete fakturovat, až obnovíte živnost. S bolavými zády (ani mi o nich nemluvte!) této možnost asi těžko budete moci využít. Abyste tedy nemusela platit vysoké zálohy na obě pojistné z titulu sam. výdělečné činnosti, raději se z pojištění OSVČ odhlašte.
Paní Ireno, děkuji za vaši námahu a radu do mého dalšího
živnostenského života. Nemáme to příliš jednoduché.
Ale co, snad to bude lepší.
Ještě jednou díky. Gabriela
>>Děkuji všem za Vaše rady.Taky jsem uvažovala o
>>přerušení živnosti,
>>ale než tak učiním, chtěla jsem si upřesnit na co mám
>>právo
>>a co je moje povinnosti vůči státu jako OSVČ při
>>nemoci . Nemocenskou mám kvůli nemocné páteři, takže
>>ji
>>rušit nebudu a hlásit se na ÚP také nemám zájem.
>>Před
>>třema lety jsem zažila ÚP a nepřeji nikomu. Teda
>>alespoň
>>u nás v našem městě. Jednání některých úředníků na ÚP
>>je povýšené a vůči lidem mají špatný přístup.
>
>Paní Gabro, já jsem ten lump, který Vám navrhoval
>ÚP:-)). Ale to je jen jedna z možností a záleží na Vašich
>osobních poměrech, zda ji zvolíte. Má tu výhodu, že se
>nemusíte podrobovat nějakému léčebnému režimu a
>svobodně si zařizujete svou budoucnost, případně si
>"připravujete podmínky" pro příjmy, které budete fakturovat,
>až obnovíte živnost. S bolavými zády (ani mi o nich
>nemluvte!) této možnost asi těžko budete moci využít.
>Abyste tedy nemusela platit vysoké zálohy na obě pojistné
>z titulu sam. výdělečné činnosti, raději se z
>pojištění OSVČ odhlašte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
14. 7. 2006 7:25
Jsem OSVČ (platím si zálohy zdravotní a sociální pojištění).Od února 2006 jsem současně zaměstnán.Od 2.5.2006 jsem na nemocenské-tu mi vyplácí zaměstnavatel (nyní v ochranné lhůtě). Ale od 1.6.2006 se mnou zaměstnavatel rozvázal pracovní poměr. Na nemocenské jsem stále. A předběžně budu asi další dva měsíce. Nevím si rady se zálohama na zdravotní a sociální pojištění. Musím je platit, nebo nemusím. Živnost jsem nepřerušil na úřadě, ale defacto do května 2006 nemám ze živnosti žádný příjem, jelikož jsem nemocen.
Děkuji