Re: srážková daň
Díky za odpověď,ještě mám dotaz,který mi nebyl správně odpovězen ani na FÚ.Byla uzavřena umělecká smlouva se zahraničním interpretem (Anglie) a stanovena mu odměna za vystoupeni v tuzemsku ve výši 20000 Kč.Nikdo mi nebyl schopen říci jakou daní a v jaké výši mám tento příjem danit.Díky za odpovědi.
Re: srážková daň
No to by bylo skvělé,ale pořád mi tam zaráží ten cizinec,na FÚ mi vlastně neřekli nic,já jsem v zákoně iniciativně našel,že se daní podle §22,odst.1 písm.f 1. příjem z nezávislé činnosti ( umělec)a to 25% dle § 36,odst.1,písm.a).Ale nejsem si jistý a už teď si říkám,že jsem se měl na to vykašlat a zaplatit jak jste výše uvedla.
Díky za názor,snad se ještě někdo přidá.
prosim o nazor ostatnich
taky budu rada, kdyz se nekdo prida do diskuze, ale jak to chapu ja, tak ten umelec nebyl u vas v prac. pravnim vztahu ani nemel uzavrenu DPC, DPP, takze bych se o zdaneni nestarala .... to co jste nasel je urcite spravne, ale to zdaneni je na strane poplatnika (takze jeho) ne na vasi strane....
Re: prosim o nazor ostatnich
Myslím, že o zdanění příjmu se musí postarat dotyčný uimělec, protože jako daňový nerezident je povinen zaplatit daň z příjmu ze zdrojů v ČR ,viz.§22, jak jste uvedl, v souladu se smlouvou o zamezení dvojího zdanění s Anglií. Dříve se řešilo tzv.zajištěním daně, které byl povinen zaplatit plátce tohoto příjmu. Od vstupu do EU tato povinnost odpadla ( pro členy EU). Takže můžete být klidně vysmátý dle libosti.
I dnes platí, že pokud je služba zahraničního subjektu poskytnuta na území ČR, jste povinen Vy odvést "daň vybíranou srážkou podle zvláštní sazby daně", nikoli tedy srážkovou daň ze mzdy , viz ZDP § 38 d. Pro Anglii je to 10 %, nevím ale, jestli se týká i umělců, znám to jen např. z poskytnutí licence SW.
A už je to tady,přesně tento §38d,jsem měl na mysli.Podle tohoto § a s odkazem na §22 odst.1písm.f a pak s odvoláním na §36 vyplývá, že se má danit tento příjem 25%.A dál nevím,jak to je upraveno v dohodě o dvojím zdanění pro Anglii.Díky za informaci a teď babo raď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.