Re: Pěněžitá pomoc v mateřství
Znamená to, že s předchozí firmou jste řádně ukončila pracovní poměr a od určitého data jste nastoupila do nové společnosti a tím s ní uzavřela i novou pracovní smlouvu?
Nebo jste přešla do nové společnosti, která přebírá veškeré závazky té předchozí nebo-li je nástupnickou organizací té původní?
Podepsala jsem výpověď k 31/5/06 a novou pracovní smlouvu od 1/6/2006. Takže není to nástupnická firma, jen se pomalu slučují pomocí výpovědí a nových smluv (které jsou samozřejmě pro zaměstnance o něco nevýhodnější, ale třeba mě osobně nic jiného nezbývalo)...
Rozumím-li tomu dobře, skončila jste řádně pr.poměr v jedné firmě a podepsala smlouvu v jiné firmě, kde jste 1.6. nepracovala, ale nastoupila rovnou na MD. V nové firmě Vám nevznikl vůbec pojistný
vztah, protože jste nenastoupila a nepracovala. Nárok na PPM jste měla uplatnit v bývalé firmě a to z výdělků tamtéž Vám měla být vypočítána a vyplácena PPM .
Včera jsme se s účetní dohodly, že uděláme nástup na MD 11/6, což je přesně 6 týdnů před TP a od 1/6 do 11/6 bude dovolená (jelikož je to směnný provoz, na krátký dlouhý týden, je to dovolená na 5 dnů). Vysvětlila mi (jelikož dělá účetnictví oběma firmám), že tím budu spadat pod ochrannou lhůtu té první firmy a bude se mi to počítat z toho. Tím pádem že mi teď v té další PPM vyplatí rozdíl + 5 dnů dovolené + tu větší částku.
Myslíte, že takhle už to bude v pořádku?
Myslím si, že ne . Abyste spadala do ochranné lhůty je podmínka,že jste po skončení pr.poměru nenastoupila do pr.práv.vztahu zakládajícího účast na nemoc.pojištění. To je fakt, že jste nenastoupila ( 1.6.),ale tím, že bude vyplacená náhrada mzdy to nespraví,naopak , stále platí,že jste nezačala fakticky vykonávat činnost a pojistné bude odvedeno !
Já bych zrušila nový pr.poměr( od 1.6.) a uzavřela smlouvu novou
až od data po skončení placené mateřské dovolené, chcete-li mít jistotu, že tak neztratíte zaměstnavatele.
Já Vám moc děkuji za odpověď, ale rozumím tomu čím dál tím míň. :-( Takže až za naší účetní pojedu po porodu dát jí kopii rodného listu, tak to s ní musím všechno probrat a na všem se dohodnout... Na jednu stranu by mi měla ona nějak poradit v souladu se zákony, vždyť se o to stará... ?
Jiřino, moc Vám děkuji, že jste si na mě udělala čas!!!
Pro pí Jiřku a JiřinuH.
Jsem zaměstnaná v MO, takže nemocenskou nedělám a tudíž si nejsem jistá, jestli nepíšu blbost, ale v § 42 zákona o nemocenském pojištění zaměstnanů se píše, že:
Vznikem pojištění, popřípadě zabezpečení podle jiných předpisů ochranná lhůta zaniká.
Já bych to chápala tak, že Lenka může uplatnit mateřskou z titulu ochranné lhůty u předchozího zaměstnavatele, protože i když podepsala pracovní smlouvu, tak jí nevzniknul nový pojistný poměr, když nezačala fakticky pracovat, takže ochranná lhůta dále trvá. Nebo se mýlím?
Re: Pro pí Jiřku a JiřinuH.
Nemýlíte , to je i v mé odpovědi. Ještě to chce komplikovat tím, že by jí vyplatili v "novém " pr.poměru nějakou dovolenou.
Nenechávejte to tak až po porodu,vše by mělo být co nejdříve jasné.( výplata PPM z původního pr.pom. v OL) zrušení smlouvy od 1.6. a sepsaná nová smlouva ( lze klidně předem ) od doby po skončení PPM.
Děkuji ještě za upozornění, pro jistotu jsem tedy účetní volala, mluvily jsme spolu o tom nároku na nemocenské pojištění a ochranné lhůtě - řekla mi, že nástup v ochranné lhůtě platí, ale musí to být nástup přesně 6 týdnů před TP, což je toho 11/6. Tudíž jsme spolu mluvily i o té nové smlouvě atd.
Zatím máme vše podchyceno mailovou korespondencí a podpisy přijdou opravde po porodu (jelikož mi do něj zbývají dva dny a bohužel, cestování v tomto počasí pro mě není moc dobré...)
No mne jde o to, že i přestože je uzavřená PP v novém zaměstnání, měla by mít nárok na PMM ze starého zaměstání, proto je nevýhodné uzavírat ve novém zaměstnání novou smlouvu, která by byla datovaná po PPM. Protože teď, i když jí ještě nevznikla účast na nemocenském pojištění, tak PP trvá a tudíž za dobu PPM bude mít nárok na řádnou dovolenou. Kdežto kdyby smlouvu sepsala s nástupem po PPM, nárok by neměla.
Přečtěte si její původní dotaz,proč má vlastně novou smlouvu.
Nechce přijít o "nového" zaměstnavatele. Její původní pr.poměr SKONČIL. Co se týká dovolené , bude jí po skončení PPM vzniklý nárok proplacen, nikoli čerpán, protože již není v pr.poměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.