Re: Pěněžitá pomoc v mateřství
Znamená to, že s předchozí firmou jste řádně ukončila pracovní poměr a od určitého data jste nastoupila do nové společnosti a tím s ní uzavřela i novou pracovní smlouvu?
Nebo jste přešla do nové společnosti, která přebírá veškeré závazky té předchozí nebo-li je nástupnickou organizací té původní?
Podepsala jsem výpověď k 31/5/06 a novou pracovní smlouvu od 1/6/2006. Takže není to nástupnická firma, jen se pomalu slučují pomocí výpovědí a nových smluv (které jsou samozřejmě pro zaměstnance o něco nevýhodnější, ale třeba mě osobně nic jiného nezbývalo)...
Rozumím-li tomu dobře, skončila jste řádně pr.poměr v jedné firmě a podepsala smlouvu v jiné firmě, kde jste 1.6. nepracovala, ale nastoupila rovnou na MD. V nové firmě Vám nevznikl vůbec pojistný
vztah, protože jste nenastoupila a nepracovala. Nárok na PPM jste měla uplatnit v bývalé firmě a to z výdělků tamtéž Vám měla být vypočítána a vyplácena PPM .
Včera jsme se s účetní dohodly, že uděláme nástup na MD 11/6, což je přesně 6 týdnů před TP a od 1/6 do 11/6 bude dovolená (jelikož je to směnný provoz, na krátký dlouhý týden, je to dovolená na 5 dnů). Vysvětlila mi (jelikož dělá účetnictví oběma firmám), že tím budu spadat pod ochrannou lhůtu té první firmy a bude se mi to počítat z toho. Tím pádem že mi teď v té další PPM vyplatí rozdíl + 5 dnů dovolené + tu větší částku.
Myslíte, že takhle už to bude v pořádku?
Myslím si, že ne . Abyste spadala do ochranné lhůty je podmínka,že jste po skončení pr.poměru nenastoupila do pr.práv.vztahu zakládajícího účast na nemoc.pojištění. To je fakt, že jste nenastoupila ( 1.6.),ale tím, že bude vyplacená náhrada mzdy to nespraví,naopak , stále platí,že jste nezačala fakticky vykonávat činnost a pojistné bude odvedeno !
Já bych zrušila nový pr.poměr( od 1.6.) a uzavřela smlouvu novou
až od data po skončení placené mateřské dovolené, chcete-li mít jistotu, že tak neztratíte zaměstnavatele.
Já Vám moc děkuji za odpověď, ale rozumím tomu čím dál tím míň. :-( Takže až za naší účetní pojedu po porodu dát jí kopii rodného listu, tak to s ní musím všechno probrat a na všem se dohodnout... Na jednu stranu by mi měla ona nějak poradit v souladu se zákony, vždyť se o to stará... ?
Jiřino, moc Vám děkuji, že jste si na mě udělala čas!!!
Pro pí Jiřku a JiřinuH.
Jsem zaměstnaná v MO, takže nemocenskou nedělám a tudíž si nejsem jistá, jestli nepíšu blbost, ale v § 42 zákona o nemocenském pojištění zaměstnanů se píše, že:
Vznikem pojištění, popřípadě zabezpečení podle jiných předpisů ochranná lhůta zaniká.
Já bych to chápala tak, že Lenka může uplatnit mateřskou z titulu ochranné lhůty u předchozího zaměstnavatele, protože i když podepsala pracovní smlouvu, tak jí nevzniknul nový pojistný poměr, když nezačala fakticky pracovat, takže ochranná lhůta dále trvá. Nebo se mýlím?
Re: Pro pí Jiřku a JiřinuH.
Nemýlíte , to je i v mé odpovědi. Ještě to chce komplikovat tím, že by jí vyplatili v "novém " pr.poměru nějakou dovolenou.
Nenechávejte to tak až po porodu,vše by mělo být co nejdříve jasné.( výplata PPM z původního pr.pom. v OL) zrušení smlouvy od 1.6. a sepsaná nová smlouva ( lze klidně předem ) od doby po skončení PPM.
Děkuji ještě za upozornění, pro jistotu jsem tedy účetní volala, mluvily jsme spolu o tom nároku na nemocenské pojištění a ochranné lhůtě - řekla mi, že nástup v ochranné lhůtě platí, ale musí to být nástup přesně 6 týdnů před TP, což je toho 11/6. Tudíž jsme spolu mluvily i o té nové smlouvě atd.
Zatím máme vše podchyceno mailovou korespondencí a podpisy přijdou opravde po porodu (jelikož mi do něj zbývají dva dny a bohužel, cestování v tomto počasí pro mě není moc dobré...)
No mne jde o to, že i přestože je uzavřená PP v novém zaměstnání, měla by mít nárok na PMM ze starého zaměstání, proto je nevýhodné uzavírat ve novém zaměstnání novou smlouvu, která by byla datovaná po PPM. Protože teď, i když jí ještě nevznikla účast na nemocenském pojištění, tak PP trvá a tudíž za dobu PPM bude mít nárok na řádnou dovolenou. Kdežto kdyby smlouvu sepsala s nástupem po PPM, nárok by neměla.
Přečtěte si její původní dotaz,proč má vlastně novou smlouvu.
Nechce přijít o "nového" zaměstnavatele. Její původní pr.poměr SKONČIL. Co se týká dovolené , bude jí po skončení PPM vzniklý nárok proplacen, nikoli čerpán, protože již není v pr.poměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
20. 7. 2006 14:41
Dobrý den!
Mám pocit, že mi naše účetní pokazila výpočet PPM, ale než se do něčeho pustím, potřebovala bych poradit - na kalkulačkách na inetu mi vyšel nejvyšší možný denní vyměřovací základ (i po odečetní nemocenské atd), ale pak mi ve skutečnosti přišla dávka o cca 800Kč menší (tento měsíc).
(pro upřesnění situace: na MD jsem nastupila 1/6/06, kdy jsem zároveň formálně přestoupila pod jinou firmu - obě slučovala naše pracoviště v jedno; mám s nimi podepsanou smlouvu od tohoto data, ale samozřejmě výplatu mi nikdy neposílali - data se shodují)
Po telefonickém rozhovoru, kdy jsem se účetní ptala, jak to tedy počítá mi ona sdělila, že to nepočítala z mých příjmů, za posledních 12 měsíců, ale z předpokládaných příjmů, které bych měla na tom pracovišti B. Zároveň prý od toho odečítala dovolenou a nemocenskou,k terou jsem měla na pracovišti A.
Celé mi to od ní přijde velmi nelogické, ale bohužel po ní každou platbu každý měsíc kontorluji, protože z posledních 6ti výplat mi čtyři zkazila a já se musela odvolávat...
Doufám, že jsem svůj problém popsala srozumitelně a bude velmi vděčná za jakoukoliv radu!