Re: číselné řady v účetnictví
>Dobrý den,
>
>je povinnost mít odlišné číselné řady dokladů v jednom
>roce od roku minulého?
>
>Př. výdajové pokladní doklady - v roce 2005 řada
>1,2,3...
>v roce 2006 řada 1,2,3,...
>
>Mohu to takto mít?
kdyz se v tom vyznate, tak proc ne?
doporucuji ale napr. P60001, P50001
>
Taky si myslím, že to zakázané není, ovšem silně nepraktické. Přebírala jsem učetnictví firmy, kde roky nijak neodlišovali a docela mi to vadilo. U ručně vedené DE, je to možná jedno, ale když si zadáte v počítači "seřadit podle čísla" a matlá se vám tam kolik let dohromady, tak je to dost nepřehledné.
*** Vcelku souhlasím = nezakazuje. U pohledávek a závazků bych určitě dávala číselnou řadu, která vyjadřuje i rok - ty se Vám přetahují do dalšího roku a je třeba v tom mít jasno. U pokladních dokladů to podle mě nutné není - tam každý rok začínáte od nuly ***
Souhlasím - pokladní doklady lze bez problémů číslovat každý rok od jedničky, protože je podle data naprosto jasné, kam patří. A nepomíchají se ani v archivu, protože každý slušný program řadí archiv podle data - a umí dle data i vyhledávat.
Ale u závazků a pohledávek bych rozhodně doporučovala číslovat je tak, aby bylo vidět na první pohled, do jakého roku patří. Dejme tomu D20060001 = došlá faktura roku 2006 první v pořadí.
Nebo Z06025 = faktura vystavená na provedenou zakázku v roce 06 v pořadí 25.
Ale zpět k otázce - vysloveně POVINNOST číslovat tak či onak nikde stanovena není. Ale musíte splňovat obecná pravidla jako např. přehlednost, úplnost, správnost a prokazatelnost účetnictví, takže ve vnitřní směrnici si stanovíte, jak to číslování dokladů budete dělat v tomto i dalších letech - a podle toho pak postupujete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.