Re: číselné řady v účetnictví
>Dobrý den,
>
>je povinnost mít odlišné číselné řady dokladů v jednom
>roce od roku minulého?
>
>Př. výdajové pokladní doklady - v roce 2005 řada
>1,2,3...
>v roce 2006 řada 1,2,3,...
>
>Mohu to takto mít?
kdyz se v tom vyznate, tak proc ne?
doporucuji ale napr. P60001, P50001
>
o zadnem zakazu nevim, ale to neznamena, ze neexistuje!!!! Pockejte si na dalsi odpovedi, preci jen taky o vsem nevim... ;)
Taky si myslím, že to zakázané není, ovšem silně nepraktické. Přebírala jsem učetnictví firmy, kde roky nijak neodlišovali a docela mi to vadilo. U ručně vedené DE, je to možná jedno, ale když si zadáte v počítači "seřadit podle čísla" a matlá se vám tam kolik let dohromady, tak je to dost nepřehledné.
*** Vcelku souhlasím = nezakazuje. U pohledávek a závazků bych určitě dávala číselnou řadu, která vyjadřuje i rok - ty se Vám přetahují do dalšího roku a je třeba v tom mít jasno. U pokladních dokladů to podle mě nutné není - tam každý rok začínáte od nuly ***
Souhlasím - pokladní doklady lze bez problémů číslovat každý rok od jedničky, protože je podle data naprosto jasné, kam patří. A nepomíchají se ani v archivu, protože každý slušný program řadí archiv podle data - a umí dle data i vyhledávat.
Ale u závazků a pohledávek bych rozhodně doporučovala číslovat je tak, aby bylo vidět na první pohled, do jakého roku patří. Dejme tomu D20060001 = došlá faktura roku 2006 první v pořadí.
Nebo Z06025 = faktura vystavená na provedenou zakázku v roce 06 v pořadí 25.
Ale zpět k otázce - vysloveně POVINNOST číslovat tak či onak nikde stanovena není. Ale musíte splňovat obecná pravidla jako např. přehlednost, úplnost, správnost a prokazatelnost účetnictví, takže ve vnitřní směrnici si stanovíte, jak to číslování dokladů budete dělat v tomto i dalších letech - a podle toho pak postupujete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
25. 7. 2006 11:48
Dobrý den,
je povinnost mít odlišné číselné řady dokladů v jednom roce od roku minulého?
Př. výdajové pokladní doklady - v roce 2005 řada 1,2,3...
v roce 2006 řada 1,2,3,...
Mohu to takto mít?