Vlákno názorů k dotazu Zrušení pracovního poměru dle § 56 od hela - Re: Zrušení pracovního poměru dle § 56 může, ale...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 8. 2006 14:39

hela (neregistrovaný)

Re: Zrušení pracovního poměru dle § 56
    může, ale spíš bych řekla, že je to par 54, má nárok na odstupné ve výši prům.výdělku po délku výpovědní doby

• 2. 8. 2006 23:11

Jiřka (neregistrovaný)

Podle § 54 může ten pracovník zrušit pracovní poměr pouze tehdy, jestliže mu nebyla mzda vyplacena ani po uplynutí 15ti dnů od SPLATNOSTI. Výplata mzdy a splatnost mzdy jsou dvě rozdílné věci. Splatnost mezd je obvykle měsíční, což znamená, že mzda je splatná do konce měsíce. Pokud má nějaký termín VÝPLAT mezd smluven v pracovní smlouvě, pak je tento termín zároveň i termínem SPLATNOSTI. Takže po marném uplynutí 15 dnů ode dne výplaty (tedy 15 dnů od splatnosti) pak může ten 16. den zrušit pracovní poměr. Pokud ale v pracovní smlouvě není sjednán výplatní den a tento den pouze určil zaměstnavatel vnitřním předpisem, pak může zrušit poměr až po marném uplynutí 15ti dnů ode dne splatnosti. A protože v tomto případě se splatností rozumí poslední den v měsíci, může zrušit poměr až po marném uplynutí 15ti dnů po konci měsíce. Např. mzda za červen je splatná v červenci, on musí počkat do 15.8. a když mu není mzda vyplacena, pak 16.8. může zrušit pracovní poměr podle §54. Tzn. že ho zruší hned a náleží náhrada mzdy za 2 měsíce (nejde o odstupné).
    Takže otázka: má výplatní den sjednán v pracovní smlouvě?

• 3. 8. 2006 9:40

Pavla (neregistrovaný)

Dobrý den paní Jiřko, v pracovních smlouvách máme "Mzda je splatná vždy do 28.dne následujícího kalendářního měsíce" Takže 15 dní uplyne 12.8. a pak může okamžitě zrušit pracovní poměr dle § 56. Trošku mě mate že vy píšete podle § 54, mám před sebou ÚZ-Zákoník práce od Sagitu a tam je to § 56 a píšou tam v odstavci 2 "Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr podle odstavce 1 písmene b, přísluší právo na odstupné ve výši podle § 67. Jsem zmatena.

• 3. 8. 2006 9:50

Pavla (neregistrovaný)

Paní Jiřko, jsem nepozorná, ten Zákoník práce od Sagitu je až na rok 2007! Děkuju.

• 3. 8. 2006 21:50

Jiřka (neregistrovaný)

Přesně tak, díváte se na ještě neplatící zákon. Ale pokud máte ve smlouvách uvedenou splatnost, pak 15 dnů PO uvedené splatnosti je 12.8. a teprve pokud mu není dána nebo poslána mzda ani 12.8., pak může nejdříve 13.8. zrušit poměr.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).