Re: Živnostenský List
No asi jo, jestli fakturovaná činnost je dle Žl. Mám to jako vedlejší a při kontrole vše v poradku a jen toto je drazdilo. Mam nakup a prodej a na fa slovo oprava tak toto je drazdilo. Pritom jsem nakoupil nejaky veci a jedne firme je prodal i s montazi no
Dráždit je to může, ale podnikání je soustavnou činností, tudíž pokud se jednalo o jednorázovou akci, neměli by Vás za to rozhodně nijak postihovat (oni ani pokud se nepletu za tohle postihovat nemohou, neoprávněné podnikání řeší živnostenský zákon). Nemohu v tomto případě zatím sloužit praktickou zkušeností, ale připadá mi, že když nic nenašli, zkoušejí alespoň tohle.
No sem se jich trikrat ptal pri vraceni dokladu, zda jsou v poradku, na to oni ze jo. A potom mi doma zacali fyzicky kontrolovat zda veci vedeny jako naklad mam, coz jsem jim prokazal i kdyz se mi nelibi, ze mi smejdili v byte. A jednalo se o jednu akci za rok a do 50 000 protoze to mam jako vedlejsi. No a pak zacli ze mi jednu vec cca za 7 500 asi neuznaj protoze to neni v paragrafu 10 ted jak se branit.
To je problém. Pokud máte věci v bytě, místo podnikání taktéž, obávám se, že v něm "šmejdit" můžou :-)). Nerozumím spojení jedna věc za 7500 a § 10 - takže jste to měl vykázat jako nepodnikatelský příjem ale nahodilou činnost. Je to tak?? Tak to trochu rozeberte, ať se v tom vyznáme.
No jelikoz nemam provozovnu tak to mam doma. No slo o to, ze abych splnil zavazek odberateli tak jsem musel poridit zdroj za 7 500. Na to oni vystartovali s tim, ze mi to zustalo, a tudiz to mam mit vedeny jako majetek. Ja nevim s tema paragrafama Mi rekli ze spadam pod 7 a ten nakup zdroje, ze patri pod 10.
Takže, abych to trochu urovnala - zdroj jste koupil na budoucí opravu pro někoho. Tudíž Vám opravdu měl zůstat na skladu jako zboží nebo jste ho měl evidovat jako svůj majetek (ten ale nemusí být vykázaný v daňovém přiznání). Takže se pokoušejí Vám z výdajů podle § 7 vyhodit zdroj jako výdaj (protože jste k němu neměl příjem) a budoucí příjem vznikne podle § 10 a výdaj k tomu bude tudíž také podle 10. Je to tak?? Nějak se v tom ztrácím.
co to bylo za exoty nevím, ale dle zcela zmatené interpretace soudím, a jsem ochotný na to vsadit boty, že to bude asi trošku jinak. chtělo by to přesnější informace. dle toho, že mluví o §10 soudím, že buď:
***tu "vedlejšku" nepřiznal, a teď když ji chtějí dodanit, tam chce uplatnit náklad 7500.
*** dal to do § 7 - ale tam patří příjmy ze živnosti, tu na to nemá. přešoupli to do §10 a tím pádem vyhodí z §7 i těch 7500.
jak na ně budete hledět v tomto případě?:-))
No zmatena interpretace. kdys se v tom obycejny clovek nevyzná. Ten naklada byl uplatnen, a dane a vse v poradku. Vsechno priznany to bych si nedovolil. A za dalsi mi papiry vratili jako v poradku a po fyzicke kontrole taky nemeli vyhrady az na ten zdroj co mi zustal po oprave
Jasně, jen mne to trochu překvapilo. Mimochodem, i kdyby se pokusili doměřit, myslíte, že se to dá "uhrát" ? Domnívám se, že ano, protože i když dojde k přesunu do § 10, má nárok na výdaje do výše příjmů, příjem je zdaněn - samozřejmě nevím, jak vypadal zbytek daňového přiznání, ale pokud přihlédnou ke všem skutečnostem (samozřejmě - z toho, co bylo napsáno víme houby :-))), jít by to mohlo
já vám nevyčítám, že se v tom nevyznáte, ale pokud opravdu přesně nenapíšete, o co jde, nejde vám pomoct.
a kontrolovat zda podnikáte v souladu s oprávněním fú může. protože mimojiné musí vědět, zda máte příjmy podle §7 nebo §10, případně podle §7 bez povolení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.