Re: Program Money S 3- penzijní připojiš
Dobrý den,
myslím, že bych to dala do řádku jiné nezdanitelné dávky. Dohoda se zaměstnanci by měla být sepsána - výše příspěvku a že bude vypláceno ve mzdě, ale hlavně se to musí oznámit penzijnímu fondu, to nevím zda dělá klient nebo zaměastnavatel, aby se pak v ročním potvrzení, vystavené penz.fondem ukázaly obě částky.
Hezký den
Re: Program Money S 3- penzijní připojiš
Penzijní připojištění - výplatní páska Money S3
ve výplatní pásce máme uvedeno v kolonce "jiné nezdanitelné dávky" - konkrétně nazvané "příspěvek-penz.poj. .
Ale protože to musíte posílat přímo na účet penzijního připojištění (nesmí být vyplácen zaměstnanci), tak v kolonce "jiné srážky" máme uvedeno číslo účtu penzijního poj. a stejnou částku jakou máme v kolonce jiné nezdanitelné dávky. Tudiž je to jednou na pásce do + a poté zase do -, a ve finále je mzda stejná jako bez toho příspěvku, ovšem uvedeno to v té pásce musí být.
Právě mám za sebou kontrolu na mzdy na sociálce a tam mi řekli, že tak je to správné, ale musím mít se zaměstnanci sepsanou smlouvu o poskytování tohoto příspěvku a navíc mi dali jako vzor text (nutno upravit dle potřeb firmy) který musí být v této smlouvě uveden aby tento příspěvek nenavyšoval vyměřovací základ pro odvod sociálního pojištění.
Cituji text :
Zaměstnavatel poskytuje zaměstnancům příspěvek na penzijní připojištění příspěvek ve výši 100Kč až 400Kč. Příspěvek ve výši 100Kč (částka pohyblivá 100-400) obdrží každý zaměstnanec, příspěvek ve vyšší částce je vázán na odpracovanou dobu. Pojistné na sociální zabezpečení se z tohoto příspěvku platit nebude, protože nárok na jeho poskytnutí není vázán na výkon zaměstnání. (poslední věta je důležitá a musí zůstat nezměněna)
Nejsem z toho ani trochu chytrá, ale bez dopsání smluv s takto upraveným textem nebylo možné uzavřít kontrolu.
A hlavně se zaměřili, zda ten příspěvek zasíláme svým zaměstnancům na účty těch penzij.poj. i v případě pokud je zaměstnanec nemocný a tudíž je mu vyplácena nemocenská. (to je asi ta důležitá poslední věta)
Proč je tam to omezení 100-400Kč - to opravdu nevím. Raději se informovat na Vaší správě sociálního zabezpečení.
Tolik z praxe (kontrolu jsem měla před měsícem)
Re
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.