Re: Program Money S 3- penzijní připojiš
Dobrý den,
myslím, že bych to dala do řádku jiné nezdanitelné dávky. Dohoda se zaměstnanci by měla být sepsána - výše příspěvku a že bude vypláceno ve mzdě, ale hlavně se to musí oznámit penzijnímu fondu, to nevím zda dělá klient nebo zaměastnavatel, aby se pak v ročním potvrzení, vystavené penz.fondem ukázaly obě částky.
Hezký den
Re: Program Money S 3- penzijní připojiš
Penzijní připojištění - výplatní páska Money S3
ve výplatní pásce máme uvedeno v kolonce "jiné nezdanitelné dávky" - konkrétně nazvané "příspěvek-penz.poj. .
Ale protože to musíte posílat přímo na účet penzijního připojištění (nesmí být vyplácen zaměstnanci), tak v kolonce "jiné srážky" máme uvedeno číslo účtu penzijního poj. a stejnou částku jakou máme v kolonce jiné nezdanitelné dávky. Tudiž je to jednou na pásce do + a poté zase do -, a ve finále je mzda stejná jako bez toho příspěvku, ovšem uvedeno to v té pásce musí být.
Právě mám za sebou kontrolu na mzdy na sociálce a tam mi řekli, že tak je to správné, ale musím mít se zaměstnanci sepsanou smlouvu o poskytování tohoto příspěvku a navíc mi dali jako vzor text (nutno upravit dle potřeb firmy) který musí být v této smlouvě uveden aby tento příspěvek nenavyšoval vyměřovací základ pro odvod sociálního pojištění.
Cituji text :
Zaměstnavatel poskytuje zaměstnancům příspěvek na penzijní připojištění příspěvek ve výši 100Kč až 400Kč. Příspěvek ve výši 100Kč (částka pohyblivá 100-400) obdrží každý zaměstnanec, příspěvek ve vyšší částce je vázán na odpracovanou dobu. Pojistné na sociální zabezpečení se z tohoto příspěvku platit nebude, protože nárok na jeho poskytnutí není vázán na výkon zaměstnání. (poslední věta je důležitá a musí zůstat nezměněna)
Nejsem z toho ani trochu chytrá, ale bez dopsání smluv s takto upraveným textem nebylo možné uzavřít kontrolu.
A hlavně se zaměřili, zda ten příspěvek zasíláme svým zaměstnancům na účty těch penzij.poj. i v případě pokud je zaměstnanec nemocný a tudíž je mu vyplácena nemocenská. (to je asi ta důležitá poslední věta)
Proč je tam to omezení 100-400Kč - to opravdu nevím. Raději se informovat na Vaší správě sociálního zabezpečení.
Tolik z praxe (kontrolu jsem měla před měsícem)
Re
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
25. 8. 2006 12:09
Dobrý den, prosím o radu účetní, které pracují s úč. programem Money S 3. Zaměstnavatel se rozhodl, že bude přispívat zaměstnancům na penzijní přopojištění ve výši 3% z vyměř. zákl. na soc. pojištění. U zaměst. s měsíční mzdou 15 000 Kč to tedy činí 450,- Kč měsíčně. Poradí mi prosím někdo, jak to mám v tomto konkrét. případu provést při výpočtu mzdy, aby se mi tato částka objevila na výplatní pásce? Nemohu na to přijít. A ještě se chci zeptat, zda musí být se zaměstnanci sepsaná nějaká smlouva o tomto příspěvku nebo zda to musí být někde uvedeno, že tento příspěvek zaměstnavatel poskytuje, kvůli osvobození od daně?
Předem moc děkuji za pomoc.