Re: Nájem za předchozího nájemce-jak DAŇ
Nejsem si příliš jistá, třeba bude mít někdo úplně opačný názor, nicméně co zkusit poukázat na § 24, dle mého jde jednoznačně o výdaj (náklad) na zajištění příjmu, protože bez převzetí závazku nebude nic. Žádná provozovna. Co myslí ostatní??
Neradu se pletu do práce právníkům, i když to musím často dělat. Jde o to, čeho chcete dosáhnout - tj. asi daňové uznatelnosti nuceně zaplacené částky. Předpokládám, že nemáte zájem o přistoupení k závazku nebo převzetí závazku (tak je to nějak v OZ pojmenováno).
Je otázkou, zda se dá v souladu s právem dosáhnout stavu, že zaplatím něco za někoho jiného a nevznikne mi pohledávka za touto osobou. A to je ještě ve hře otázka co se stane se závazkem původního dlužníka, když bych toto uhradila věřiteli.
Dá se tomuto vyhnout prostým konstatováním, že je nájemce povinen uhradit k běžnému nájemnému jistou částku (jakožto dluh minulých nájemců) navíc? Pokud bychom se chtěli vyhnout i slovu dluh, což by se vám nejvíce hodilo, bude se asi bouřit pronajímatel, neboť by se dost špatně vypořádával s likvidací původního dluhu.
Jak nad tím stále více uvažuji, příliš mi to právně nesedí. A pokud není v pořádku právo, nelze dělat závěry účetní a daňové.
Co na to právně vzdělanější rádci???
Paní Leo, moc děkuji za rozbor. Vypsala jste skvěle a precizně, co se mi honí hlavou, akorát že jsem to nedokázala vyjádřit tak dobře jako vy. Pořád se mi v hlavě tlučou dvě myšlenky:
* Úhrada té částky je podmínkou získání prodejny - tudíž by snad mohla být daňově uznatelná.
* Ale úhrada dluhu za jiný subjekt uznatelná není.
Je to dvojí pohled na totéž. Budu vděčná Vám i dalším za příspěvky.
"odstupné za uvolnění prostor ale vyplacené majiteli prostor"
Hmmm - a řešeno jakýmsi trojzápočtem mezi magistrátem, dlužníkem a firmou ABC? Jenže tím by se ten dlužník vyvlékl ze svého dluhu, což se mi nezdá fér... a asi by na to ani magistrát nepřistoupil, nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.