SZM - zálohy - ještě dotaz
Prosím ještě jednou,jak jsem psala níže - společné zdanění manželů a následné zálohy na daň."Anonym" mi poradil §38a/5,což by odpovídalo mé situaci,tzn.že bych zálohy platit neměla,poradí mi někdo, co dělat,když mi přišla výzva k úhradě nedoplatku-zálohy z FÚ.Mám se odvolat? Co tam uvést? Nebo jít přímo na FU za příslušnou úřednicí?Raději to zaplatit a čekat na penále????Fakt nevím,poraďte prosím.Diky.
Zuzana
Re: SZM - zálohy - ještě dotaz
Potom nezbude, než se obrátit na nadřízeného, aby podal výklad zákona. Pokud by jste nakonev musela zaplatit a vyměřil by vám i penále, pak žádat o prominutí penále z důvodu nesrovnalosti v zákoně.
SZM je dost nedořešené v zákoně a praconíci FU jsou někdy sami na rozpacích, jak si věc správně vyložit. Nicméně, já bych tvrdošíjně trvala na tom, že dle § 38a/5 mi nevznikla povinnost platit zálohu na daň a pokud ano, pak ať mi sdělí, podle kterého § a odstavce.
Na FU bych vypovídala do protokolu, aby byl pořízen písemný zápis z celého jednání. Přeji úspěšné dořešení celé záložitosti a dejte vědět, jak jste pořídila.
Re: SZM - zálohy - ještě dotaz
Děkuji mnohokrát,celé mě to zaskočilo a manžel mě kamenuje,jakto že,přestože jsem účetní,se tohle mohlo stát.bohužel v jednání s fu moc zkušeností nemám,pokud se ovšem nejednalo o nějaký můj dotaz,kdy mi většinou nebyli schopni odpovědět. Díky.Dám vědět,jak to dopadlo :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.