Hlavní navigace

Společné zdanění manželů - zálohy

  • (neregistrovaný)

    7. 10. 2006 12:11

    Dobrý den,
    prosím,jestli má někdo podobnou zkušenost nebo je znalý,poraďte mi.Jsem OSVČ ,současně jsem s ročním synem na rodičovské dovolené,manžel je zaměstnán.Za rok 2005 jsme využili společné zdanění manželů,protože já mám příjmy nízké a manžel celkem vysoké,takže nám vyšlo,že se to vyplatí.Přiznání jsme oba podali,daň která vyšla mě jsme zaplatili a manželovi přeplatek vrátili.Bohužel mi uniklo, resp.já žila v domění,(jsem účetní a jak teď vidím,tak mám velké mezery),že když já sama mám z podnikání nízké příjmy a manžel ze svých příjmů platí zálohy na daň v zaměstnání,tak já zálohy platit nemusím.Ale bohužel mi včera přišla výzva k úhradě nedoplatku, týkající se nezaplacené zálohy na daň k 15.6.Měla jsem zato,že jako osoba pobírající rodičovský příspěvek,tzn.že jsem ani neměla povinný minimální základ daně,zálohu platit nemusím.To jsem se ale asi šeredně spletla???
    I když tedy zálohu zaplatím, hrozím se (asi správně???),že mi vyměří penále a to vzhledem k celkem vysoké částce zálohy (cca 60 tis.) to bude docela vysoká částka? Počítám to správně 0,1% denně z částky 60 tis.? To už dělá od 15.6. skoro 7 tis.!Je nějaká možnost odvolání nebo případně prominutí penále? Prosím poraďte!!!
    Děkuji.Zuzana

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 10. 2006 12:59

      Anonym. (neregistrovaný)

      Re: společné zdanění manželů - zálohy
      § 38a/5 - Poplatník, u něhož základ daně tvoří součet dílčích základů daně, zálohy podle odstavců 3 a 4 neplatí, pokud je jedním z nich i dílčí základ daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§ 38h), a tento dílčí základ daně je roven nebo činí více než 50 % z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků méně než 15 %, platí se zálohy vypočtené podle odstavců 3 a 4 z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků 15 % a více, avšak méně než 50 %, platí se zálohy podle odstavců 3 a 4 v poloviční výši.

    • 7. 10. 2006 13:18

      Zuzana (neregistrovaný)

      Re: společné zdanění manželů - zálohy
      Děkuji!!! Chápu to správně,že když já jako OSVČ mám dílčí základ daně z podnikání 60 tis. a manžel ze závislé činnosti 1mio,tak bych zálohy platit nemusela ?!? Jak je tedy možné,že mi poslali výzvu k úhradě nedoplatku-zálohy???Co mám dělat???

    • 7. 10. 2006 14:37

      Zuzana (neregistrovaný)

      SZM - zálohy - ještě dotaz
      Prosím ještě jednou,jak jsem psala níže - společné zdanění manželů a následné zálohy na daň."Anonym" mi poradil §38a/5,což by odpovídalo mé situaci,tzn.že bych zálohy platit neměla,poradí mi někdo, co dělat,když mi přišla výzva k úhradě nedoplatku-zálohy z FÚ.Mám se odvolat? Co tam uvést? Nebo jít přímo na FU za příslušnou úřednicí?Raději to zaplatit a čekat na penále????Fakt nevím,poraďte prosím.Diky.
      Zuzana

    • 7. 10. 2006 15:26

      Anonym. (neregistrovaný)

      Re: SZM - zálohy - ještě dotaz
      Já bych zašla na FU a tam předložika výše uvedený argument.

    • 7. 10. 2006 15:34

      Zuzana (neregistrovaný)

      Re: SZM - zálohy - ještě dotaz
      Děkuji za odpověď,jen se trochu obávám (z vlastní zkušenosti-že mi tam nikdy nikdo není schopen poradit správný postup),že mě úřednice v uvozovkách "pošle někam",co potom? Vyžádat si nadřízeného?Máte zkušenost?díky.

    • 7. 10. 2006 16:33

      Anonym. (neregistrovaný)

      Re: SZM - zálohy - ještě dotaz
      Potom nezbude, než se obrátit na nadřízeného, aby podal výklad zákona. Pokud by jste nakonev musela zaplatit a vyměřil by vám i penále, pak žádat o prominutí penále z důvodu nesrovnalosti v zákoně.
      SZM je dost nedořešené v zákoně a praconíci FU jsou někdy sami na rozpacích, jak si věc správně vyložit. Nicméně, já bych tvrdošíjně trvala na tom, že dle § 38a/5 mi nevznikla povinnost platit zálohu na daň a pokud ano, pak ať mi sdělí, podle kterého § a odstavce.
      Na FU bych vypovídala do protokolu, aby byl pořízen písemný zápis z celého jednání. Přeji úspěšné dořešení celé záložitosti a dejte vědět, jak jste pořídila.

    • 7. 10. 2006 16:44

      Zuzana (neregistrovaný)

      Re: SZM - zálohy - ještě dotaz
      *********
      Děkuji mnohokrát,celé mě to zaskočilo a manžel mě kamenuje,jakto že,přestože jsem účetní,se tohle mohlo stát.bohužel v jednání s fu moc zkušeností nemám,pokud se ovšem nejednalo o nějaký můj dotaz,kdy mi většinou nebyli schopni odpovědět. Díky.Dám vědět,jak to dopadlo :-)

    • 8. 10. 2006 18:31

      LeaX (neregistrovaný)

      Re: společné zdanění manželů - zálohy
      Bohužel mi uniklo, resp.já žila v domění,(jsem účetní a jak
      >teď vidím,tak mám velké mezery),že když já sama mám z
      >podnikání nízké příjmy a manžel ze svých příjmů platí
      >zálohy na daň v zaměstnání,tak já zálohy platit
      >nemusím.Ale bohužel mi včera přišla výzva k úhradě
      >nedoplatku, týkající se nezaplacené zálohy na daň k 15.6.Měla
      >jsem zato,že jako osoba pobírající rodičovský
      >příspěvek,tzn.že jsem ani neměla povinný minimální základ
      >daně,zálohu platit nemusím.To jsem se ale asi šeredně
      >spletla???
      >I když tedy zálohu zaplatím, hrozím se (asi
      >správně???),že mi vyměří penále a to vzhledem k celkem vysoké
      >částce zálohy (cca 60 tis.) to bude docela vysoká
      >částka? Počítám to správně 0,1% denně z částky 60 tis.? To
      >už dělá od 15.6. skoro 7 tis.!Je nějaká možnost
      >odvolání nebo případně prominutí penále? Prosím poraďte!!!
      >Děkuji.Zuzana
      Z hlediska ZDP jde o značně nedořešenou problematiku, i když došlo k několikeré novelizaci. Postup dle § 38a/5, ovšem zpravidla se postupuje dle struktury "vlastních příjmů" - viz str. 2 daňového přiznání, ne dle souhrnu příjmů obou manželů.
      V tomto případě vlastní příjmy:
      - manžela - jen § 6, tj. bez záloh
      - manželky - jen § 7, tj. plná zálohová povinnost
      Tímto způsobem je nastavena i většina programů pro daňová přiznání (obvykle s odkazem, že se jedná o pravděpodobnou velikost záloh - s ohledem na stav ZDP).
      Vysoké zálohy, ke kterým poplatníci "přijdou" tímto způsobem, řešíme žádostí o stanovení záloh jinak (bez poplatku) - zatím u všech takto podaných záloh bylo správci daně vyhověno. V mnohých případech správce daně rozhodl i o zálohách splatných v příštím roce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).