Re: ještě jednou absence x mzda
Nejsem si naprosto jistá (počítač pracuje za mě,tak někdy ani nevím jak to dělá), ale spočítala bych mzdu za odprac.dny,tj.21, z toho co dostane (HM) soc.a daň,ale vzhledem k absenci spočítat ZP i z toho dne kdy nebyl v práci, to je nutné odvést a dát k úhradě zaměstnanci (ZP musí být odvedeno-v den absence si ho podle mého má hradit zaměstnanec).Snad se nepletu.
Propočítala jsem to a vychází mi, že hrubá mzda je 7636Kč, z toho soc.pojištění 611Kč, zdr.pojištění 358Kč (dopočítané do minima, jinak by vyšlo 344Kč) a 29Kč odvod zdr.pojištění za organizaci do minima, které bych strhla zaměstnanci.
Dílčí základ daně 6638Kč
Proč dopočítávat ZP do minima? když je pokrácená původní hrubá mzda. Mně to PC počítá na oněch 344,- Kč za ZP.
Hrubá 7636Kč - ZP 344Kč - SP 611Kč - daň 204Kč = 6477
Potom srazit 13,5 % ZP za jeden den (počítáno z min. mzdy) což činí 36Kč takže k výplatě 6441 Kč.
nebo Vám to někomu vychází jinak??
Josef
Pojistné musí být odvedeno z vyměřovacího základu, který nesmí být nižší než minimální mzda.V tomto případě mzda 7636 Kč a poměrná část minimální mzdy za den absence (265 Kč) činí v součtu 7901. Z rozdílu 54 Kč musí zaměstanec zaplatit 8 Kč pojistné - prostřednictvím svého zaměstnavatele. Ten srazí z čisté mzdy (nemůže se zohlednit při výpočtu daně).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.