Re: Nepodepsané prohlášení a RZD?
Bohužel to nevím, jsem momentálně na mat.dovolené, ale zjištuji to pro účetní,která to ted řeší. Připadá mi hloupé, že dodatečně podepíše prohlášení a my budeme muset přepočítávat daně v tom minulém roce atd.Já nevím, ale zdá se mi to postavené na hlavu.
Nikdo jiný se nevyjádřil, koukám. Zítra přijde kolegyně tak to s ní ještě proberu a dám vědět. Napíšu stejný dotaz jako vy....někdy dopoledne...s tímhle jsem se nesetkala, ale četla jsem zde to přepočítání mezd a upřímně si to taky nedovedu představit, dokonce už mám rok uzavřený, ve mzdách
Roční zúčtování je povinen udělat zaměstnavatel, kterého ten zaměstnanec měl jako posledního v roce a u kterého měl podepsané prohlášení. Takže pokud u Vás neměla podepsané a ta daňová záloha byla v režimu "nejméně 20%", zúčtování jí dělat nemůžete. K tomu zpětnému podepisování - z publikace od P. Pelecha Zdanění mezd a platů vyplývá, že zpětně se může podepsat, pokud ten zaměstnanec nepodepsal i když podepsat mohl a pokud ta mzda byla daněna srážkovou daní. Z toho mně vyplývá, že pokud byla daněna zálohovou daní 20%, zpětně nepodepisuje, ale podává přiznání. Ona tedy může zpětně podepsat u těch zaměstnavatelů, kteří jí sráželi srážkovou daň - tato bude přepočítána na zálohovou a zaměstnavatel vystaví potvrzení o zd. příjmech. Ovšem zpětné podepsání se netýká té zálohové daně 20% - a právě z tohoto důvodu si musí podat přiznání.
Bohužel Vás budu muset zklamat, protože účetní volala na finanční úřad a ta jí řekla, že jsme povinni.Zítra bude volat ještě jedné paní na finanční úřad, tak uvidíme.Ale mě pořád udivuje to, že by se musely přepočítávat mzdy.Vemte si to, že takových studentů máme plno, a už jich snad začíná být více, těch co nepodepsali a chtějí po té účetní RZD.To jich bude třeba přepočítávat 20 lidí?To není normální.
No právě proto, že to není normální tvrdím, že bych se na to vykašlala. Pelech tam výslovně píše, že vyjímečně se může stát, že zaměstnanec nepodepsal, i když podepsat mohl a jeho mzda byla daněna SRÁŽKOVOU daní. V takovém případě může podepsat zpětně a účetní daně přepočítá, přehodnotí na zálohovou a srážkovou daň mu vrátí. Píše výhradně o srážkové dani a to proto, že v tomto případě je dána tomu člověku možnost si tu daň, která by jinak byla konečná, zúčtovat. Pokud neměl podepsané prohlášení a mzda byla daněna 20%, tak ta daň není konečná, nepropadá, ale on ji zúčtuje tím, že podá přiznání. Podlé mého toto je pravý smysl toho zpětného podepisování a FÚ nepodává správné informace.
>>
>>Bohužel Vás budu muset zklamat, protože účetní volala
>>na finanční úřad a ta jí řekla, že jsme povinni.Zítra
>>bude volat ještě jedné paní na finanční úřad, tak
>>uvidíme.Ale mě pořád udivuje to, že by se musely
>>přepočítávat mzdy.Vemte si to, že takových studentů
>>máme plno,
>>a už jich snad začíná být více, těch co nepodepsali a
>>chtějí po té účetní RZD.To jich bude třeba
>>přepočítávat 20 lidí?To není normální.
>
>No právě proto, že to není normální tvrdím, že bych se
>na to vykašlala. Pelech tam výslovně píše, že
>vyjímečně se může stát, že zaměstnanec nepodepsal, i když
>podepsat mohl a jeho mzda byla daněna SRÁŽKOVOU daní. V
>takovém případě může podepsat zpětně a účetní daně
>přepočítá, přehodnotí na zálohovou a srážkovou daň mu
>vrátí. Píše výhradně o srážkové dani a to proto, že v
>tomto případě je dána tomu člověku možnost si tu daň,
>která by jinak byla konečná, zúčtovat. Pokud neměl
>podepsané prohlášení a mzda byla daněna 20%, tak ta daň není
>konečná, nepropadá, ale on ji zúčtuje tím, že podá
>přiznání. Podlé mého toto je pravý smysl toho zpětného
>podepisování a FÚ nepodává správné informace.
Dobrý den, takže i další paní na FÚ tvrdí, že je to povinnost zaměstnavatele, a že je to v platnosti už delší dobu.Ted záleží na paní účetní, jak se rozhodne.Mladá studentka, ale trvá na tom, že to chce udělat a mávala účetní nějakým papírem před nosem, že je povinna jí to udělat.Krásný den a díky za reakce
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.