Vlákno názorů k dotazu Poradí někdo s § 182 ZP? od xxl - Re: Poradí někdo s § 182 ZP? Mám před...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 2. 2007 21:01

xxl (neregistrovaný)

Re: Poradí někdo s § 182 ZP?
    Mám před sebou výklad k tomuto paragrafu od JUDr Salačové. Zde je řečeno asi tolik - řádně doložit způsob výpočtu, vzít v úvahu všechno možné. Pak stanovit ve vnitropodnikové směrnici výši a to buď jednotlivci nebo skupině. Pak je nutno stanovit, zda jde o paušál denní nebo měsíční. Z výkladu jsem vyrozuměl tolik, že paušál se platí za každý odpracovaný den. Je tedy nutno u měsíčního paušálu stanovit částku, o kterou bude měsíční paušál krácen za jeden den nepřítomnosti v práci. U denního paušálu to není problém - není v práci (dovolená, nemoc atp.) nedostane paušál. Pokud jde o doklady, pak podle mého soudu je nejdůležitější zakotvení ve vnitropodnikové směrnici. Jako další dostatečný podklad bych považoval měsíčně soupis zaměstnanců s uvedením počtu odpracovaných směn + podpis mzdové účetní a odpovědné osoby.
    Ještě poznámka: ze znění § 182 a výkladu se zřejmě nepředpokládá paušalizace náhrad za jednotlivou cestu.
    Doufám, že se ještě někdo ozve.

• 14. 2. 2007 22:08

Tedy (neregistrovaný)

Děkuji, jste první. Beru, že v případě stanovení paušální částky se již nemusí dokládat jednotlivé jízdy a zdá se mi i logické dokládat počtem odpracovaných dnů. Náš paušál je měsíční. Jak se započítá do výplaty? Měl by být osvobozen od zdanění?

• 14. 2. 2007 23:10

Pavel (neregistrovaný)

Přesněji řečeno, není předmětem daně podle § 6/7/a ZDP.

Hezký večer!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).