Re: odměny jednatele daňově uznatelné???
Teď jsem to ještě zkoumala...od 1.7.2007 je část vypuštěná, takže platné je:za náklady nelze uznat:
"odměny členů statutárních orgánů a dalších právnických osob, pojistné hrazené za člena statutárního orgánu a dalšího orgánu pr.osoby a za jednatele spol.s r.o. z titulu odpovědnosti za škodu způsopbenou společnosti při výkonu funkce"
jsem z toho fakt jelen :-(
Prosím uveďte §.
Pokud jde o jednatele, jsem přesvědčen, že odměna jednatele je daňová - je přece na základě mandátní smlouvy, a to není vztah pracovněprávní, i když se o odměně účtuje podle § 6, t.j. daň, SZ a VZP. Pokud jde o pojištění jednatele, jde zřejmě o pojištění sjednáváné s komerční pojišťovnou pro případ škody jednatelem zaviněné a jemu předepsané k úhradě (podobné mají daňoví poradci a auditoři). A to už si musí platit sám.
Pokud je to jediná informace o daňové neuznatelnosti odměn jednatelů, tak jste mne uklidnila, jelene. :-))
První část 25/1/d ZDP říká, že daňové nejsou "odměny členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob," .
To, že do výrazu v závorkách nepatří jednatelé je zřejmé z dalšího pokračování věty, které zní:
"pojistné hrazené za člena statutárního orgánu a dalšího orgánu právnické osoby A ZA JEDNATELE"
Tomu rozumím tak, že odměny jednatele jsou daňové.
Co se týče pojistného, tak to je nedaňové, ale je myšleno pojistné z titulu odpovědnosti a nikoliv soc+zdr.
I nadále se domnívám, že odměny, soc+zdr jednatele je výdaj podle § 24.
Hezký večer!
Musím mazat
>>>jsem z toho fakt jelen :-(
>>
>>Pokud je to jediná informace o daňové neuznatelnosti
>>odměn jednatelů, tak jste mne uklidnila, jelene. :-))
>>
>>První část 25/1/d ZDP říká, že daňové nejsou "odměny
>>členů statutárních orgánů a dalších orgánů
>>právnických
>>osob," .
>>
>>To, že do výrazu v závorkách nepatří jednatelé je
>>zřejmé z dalšího pokračování věty, které zní:
>>"pojistné hrazené za člena statutárního orgánu a
>>dalšího orgánu právnické osoby A ZA JEDNATELE"
>>
>>Tomu rozumím tak, že odměny jednatele jsou daňové.
>>
>>Co se týče pojistného, tak to je nedaňové, ale je
>>myšleno pojistné z titulu odpovědnosti a nikoliv
>>soc+zdr.
>>
>>I nadále se domnívám, že odměny, soc+zdr jednatele je
>>výdaj podle § 24.
>>
>>Hezký večer!
>>
>>
>uffff...to jste mě uklidnili, já to totiž vždy do
>daňových dávala a teď jsem najednou nevěděla, jestli je to
>ok...z toho slovíčkaření v zákonech nejspíš totálně
>blbnu :-)))
To asi ne. Je prý nutno rozšiřovat znalost jazyků i o daňštinu. Je to odnož českého jazyka charakteristická tím, že je psána česky a není to čeština.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.