Re: odměna jednatele -zaměstnance v s.r.
Domnívám se, že žádný předpis neurčuje, že by musela být vyplácena odměna za práci společníků a jednatelů s.r.o. I když na druhou stranu při znalosti rizika u funkce jednatele by to mělo být obvyklé.
Z doslechu ale vím, že jakási JUDr. Salačová (dříve MF ČR nyní MPSV) přednáší, že odměna jednateli musí být a to ve výši průměrné mzdy. Ale nějak svá tvrzení nedokládá §. A tak to beru jako jednu z fám, kterými nás za naše peníze státní úředníci zásobují. :-))
Hezký den
Ing.Sedláková z MF v brožuře s komentovaným ZDP říká: S jednatelem je nutno sepsat mandátní smlouvu na jednatelství + určit odměnu (mohla by být jemu doměřena, jde o obchodně právní vztah). Pokud jednatel pro společnost ještě pracuje, musí mít pracovní smlouvu (pracovně právní vztah). Odměny z obou smluv se proplácí a zdaňují podle § 6, t.j. jako zaměstnanci.
Ale nenutím vás k tomu.
také jsem to zjišťovala a našla jsem výklad JUDr. Salačové , která v článku píše, že l z e d o p o r u č i t aby si jednatelé přiznávali alespoň částku 18000 Kč ročně a pak jsem ještě našla: ing. Jana Šírová (neznám, nevím kde pracuje a pro koho) vztah mezi společností a jednatelem při výkonu jeho fce je vztahem obchodněpr.,který se řídí OZ a to přiměřeně ustanoveními o mandátní smlouvě,pokud z ust.OZ nebo ze smlouvy nevyplývá jiné určen práv a povinností.Dle ust. o mandátní smlouvě se jedná o ú p l a t n ý vztah, proto jednatel má nárok na odměnu za výkon fce a náhradu účelně vynal.nákladů. Co tedy použít OZ § 566 a § 571 - tam to vypadá skutečně na výplatu odměny ...?
>>>>Z doslechu ale vím, že jakási JUDr. Salačová (dříve MF ČR nyní MPSV) přednáší, že odměna jednateli musí být a to ve výši průměrné mzdy. Ale nějak svá tvrzení nedokládá §. A tak to beru jako jednu z fám, kterými nás za naše peníze státní úředníci zásobují. :-))
>>>>
>>>>Hezký den
>>>
>>>Ing.Sedláková z MF v brožuře s komentovaným ZDP říká:
>>>S jednatelem je nutno sepsat mandátní smlouvu na
>>>jednatelství + určit odměnu (mohla by být jemu
>>>doměřena,
>>>jde o obchodně právní vztah). Pokud jednatel pro
>>>společnost ještě pracuje, musí mít pracovní smlouvu (pracovně právní vztah). Odměny z obou smluv se proplácí a zdaňují podle § 6, t.j. jako zaměstnanci. Ale nenutím vás k tomu.
>>také jsem to zjišťovala a našla jsem výklad JUDr.
>>Salačové , která v článku píše, že l z e d o p o r
>>u č
>>i t aby si jednatelé přiznávali alespoň částku
>>18000
>>Kč ročně a pak jsem ještě našla: ing. Jana Šírová
>>(neznám, nevím kde pracuje a pro koho) vztah mezi
>>společností a jednatelem při výkonu jeho fce je
>>vztahem obchodněpr.,který se řídí OZ a to přiměřeně ustanoveními o
>>mandátní smlouvě,pokud z ust.OZ nebo ze smlouvy
>>nevyplývá jiné určen práv a povinností.Dle ust. o
>>mandátní
>>smlouvě se jedná o ú p l a t n ý vztah, proto
>>jednatel má nárok na odměnu za výkon fce a náhradu účelně vynal.nákladů. Co tedy použít OZ § 566 a § 571 - tam
>>to vypadá skutečně na výplatu odměny ...?
>
>Těch 5.000,-/měsíc a srážková daň 15% je od naší
>daňové poradkyně, máme to s jejím požehnáním, tudíž to tak
>děláme a hotovo.
Víte, jsou asi jen dvě možnosti.
Buď jste radu špatně pochopila, nebo daňová poradkyně poskytla špatnou radu.
Ale každý, kdo umí číst, se může seznámit s § 6/1/b ZDP a § 6/4 ZDP.
Až na to přijde kontrola, tak budete mít prvotně problém Vy a pak se bude hledat viník. Já jsem pro prevenci, ale do ničeho Vás nenutím. :-))
Hezký večer!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.