Re: drobný majetek jak opravit?
Na to je velmi těžké odpovědět obecně. Uvědomme si, že každá firma je originální subjekt a má jiné potřeby z hlediska uplatňování nákladů, na evidenci majetku a také, což je velmi podstatné také na potřeby vykazování vlastního jmění firmy. I to jak zařadíte, odepíšete majetek i ten levnější Vám může rozvahově a výsledkově ovlivnit nejen HV ale i pohled banky při žádosti o úvěr apod.
My dáváme do dlouh.majetku HM již v ceně od 10tis.Kč podle vn.předpisu, ale pokud se dohodnu s jednatelem, tak i majetek nižší hodnoty s ohledem i na jeho charakter použití.
Tak se tužte, možná Vám poradí i další. Hezký den !
Díky, vím že je to složité ... Ale chci to vpodstatě udělat stylem jako Vy, hranici tak 15tis a pak případně ještě podle konkrétního drobného majetku.
Jinak se chci zeptat když po úpravě účtování o drobném dlouhodobém majetku a zvýšení hranice na 15tis budu mít stále až do vyřazení v evidenci i majetek který jsem tam účtoval doposud (např. pájka v ceně cca 3500,-) a přitom ve směrnicích bude hranice 15tis. co s tím?
Myslel jsem že stavající majetek do 15tis (již odepsaný) vyřadím (08|02) s poznámkou že jde o přeřazení do drobného majetku, ale někde jsem tu četl že by se to nemělo. Mně to zase příjde zavádějící mít ve směrnicích dlouhodobý drobný majetek 15-40tis a na účtech 022 a 082 a tedy i v rozvaze mít hodnoty i z majetku pod touto hranicí.
Aby to bylo zkorigováno dle nové úpravy jsem chtěl majetek vedený jako dlohodobý, ale pod novou hranicí z agendy dlouhodobého majetku vyřadit (08|02) a prostě zavést do evidence drobného majetku. Je toto možné ? Nebo tomu něco brání ?
Navíc tímto přeřazením by se i správně snížily hodnoty vystupující v rozvaze a tudíž tato pak odpovídala již novému účtování.
No tak to si nejsem zcela jistá, zda je to v souladu se standardy. Nechcete je na ú dlouh.majetku raději nechat až do úplného vyřazení-likvidace a podle nového jet u nově pořizovaného majetku ?
Já bych nechala staré být a změnila "systém" až od pořizování nového s platností od 2007.
Když ta směrnice bude platit od letoška ? A ta původní bude platit pro předchozí léta. Když se rozhodnu od letoška změnit třeba způsob účtování skladu , tak taky nebudu opravovat předchozí roky. Asi je to blbý příklad. Samozřejmě chápu, že chcete mít vše v jednom mustru, jen najít uličku, jak do napasovat na úč.standardy. Možná to opravdu jde. Jak jsem psala, tak já osobně bych si nepřidělávala práci a neřešila to. Stejně dříve či později ty staré žďorby vyřadíte.
No jde o to že tam mám i nějaky software a tak a ten předpokládaně nevyřadím nikdy :-( Takže bych to rád nějak zkorigoval ...
Jaké podmínky jsou nutné aby se mohl majetek vyřadit ? A jak se dokladuje evidence drobného majetku ? Myslím tím na to že jestli můžu korektně majetek vyřadit, a zapsat ho do evidence drobného majetku, tak by to podle mně byla korektní operace.
Čím se dokládá že v evidenci drobného majetku mám jen to co je skutečně koupeno firmou? pokud nakupnim dokladem, tak ten mám, a že se to při nákupu zaúčtovalo dlouhodobě a ted je to přeřazeno v drobným by nemělo vadit. Nebo ano ?
¨DNM nebo DHM můžete vyřadit způsoby :
1.prodej
2.likvidací (úplnou fyzickou)
3.v důsledku škody či manka
4.směnou
5.darováním
V případech vyřazení majetku se většinou účtuje ve dvou pčetních operacích : doúčtování nenulové zůst.ceny a vyřazení.
Já jsem o přeřazení do drobného majetku nikdy neslyšela a nikdy jsem se s tím nesetkala.
Myslím si, že není správné přeřazovat již jednou zařazený majetek. Pokud se jednou rozhodnu, že bude dlouhodobý, tak už o něm musím účtovat a evidovat ho jako dlouhodobý. Stejné je to i s drobným majetkem.
V evidenci drobného majetku byste měl mít uvedeného dodavatele,datum pořízení a č.dokladu, případně i zaúčtování do podrozvahové evidence - pak Vám musí sedět fyzický stav s účty podrozvah.evidence.
A teď už fakt musím makat jako šroub !
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.