Drobný majetek jak opravit?

• (neregistrovaný)

18. 3. 2007 15:19

Zdravím,

díky diskuzím zde jsem si udělal již trochu názor kolem účtování drobného majetku. Účetní jednotka si stanoví cenovou hranici od které bude o drobném majetku účtovat jako o dlouhodobém, a z principu a povahy účtu 022 ho pak odepisuje minimálně 2roky.
    Z toho co jsem pochopil je určení cenové hranice zcela na firmě a ta to má udělat tak, aby účetnictví věrně zobrazovalo stav firmy. To je vágní formulace a zde nastává problém.
    Spousta firem a většina reakcí i tady prostě hranici 40tis danou zákonem o dani z příjmu prostě bere jako určující. Z pohledu daňového zákona to samozřejmě napadnutelné není, nicméně při případné kontrole účetnictví může být napadena právě věcná stránka vedení účetnictví.

Jak cenovou hranici určujete Vy ? Co byste dělali u počítačové firmy, která má pár počítačů a nějaký ten software, vše s cenami pod 20tis a tudíž by při hranici 40tis nevykazovala žádný hmotný majetek. Samozřejmě životnost počítačů je ve firmě průměrně předpokládáná 2roky, nicméně již po roce počítače zase nemaj skoro žádnou průkaznou hodnotu díky tempu rozvoje technologií. Nebylo by pak určení cenové hranice např. na 15tis a zařazení počítačů do dlouhodobého majetku právě ještě víc zkreslující než jejich případný odpis rovnou do spotřeby ?

Dostal jsem zde spoustu odpovědí typu, určete si hranici a to pod ní účtujte do spotřeby, to nad přes účty majetku a odpisujte min. 2roky. Mohli byste spíš nahodit nad čím se zamyslet při stanovení hranice, případně jakou byste ji stanovili Vy a zda to vůbec řešili ?

Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).