Re: Jak zaměstnat invalidního důchodce
My máme zaměstnaného ČID. Sepíšete pracovní smlouvu, přihlásíte ho na ZP a na OSSZ. Potom záleží na domluvě, co všechno a kdy bude dělat. Může pracovat např. PO - ČT a v pátek mít volno. Nevím ale, jak je to omezeno výdělkem, třeba ještě někdo poradí.
Výdělek již omezen není, ale pokud se nedá odvést plný výkon tak minimálně musí dostat 75% z příslušného tarifu.Nedoplácí VZP pokud by byla mzda nižší než 8000,-,je totiž za něho plátce stát,takže pouze zdr. a soc.poj. ze skutečně dosaženého příjmu.Sleva na dani 125,Kč jako inval.důchodce + 600,-
Proč dva? Za každého přepočteného zaměstnance s postižením je sleva z daně toho zaměstnavatele (právnické nebo fyzické osoby). Např. máte-li celý rok zaměstnaného postiženého na plný úvazek, dělá Vám to 1 celého člověka. Pokud ho zaměstnáte na pracovní poměr nebo na dohodu o prac. činnosti, žádné pojištění neušetříte. Odvádí se stejně, jako u všech ostatních. Akorát že on by nemusel doplácet zdrav. pojištění v případě, že by hrubá mzda nedosáhla 8000 kč. Nevím, na kolik % z plné zaručené mzdy je teď stanovená nejnižší zaručená mzda pro plného invalidu. Pokud zaměstnavatel nemá 25 zaměstnanců, nemusí plnit kvóty zaměstnávání lidí s postižením ani státu nic odvádět. Druh práce a délku pracovní doby posoudí lékař. Jinak se na něho vztahují stejná pravidla, jako na ostatní pracovní poměry. On má z daně slevu na poplatníka 600 kč a po předložení potvrzení o pobírání plného důchodu i slevu na invaliditu 250 Kč měsíčně. Nevýhody jsou možná ty, že bude bývat častěji nemocný nebo bude chodit k lékaři, ale to se nedá říct paušálně.
--Paní Jiřko, můažete mi napsat jak se počítá ten přepočtený stav, mám ČID zaměstnankyni, nastoupila 1. prosince 2006. V daňovém přiznání je tam nějaká úleva.. a já nevím jak to spočítat. Asi za rok 2006 ještě nebude nic.....
Děkuji
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.