Vlákno názorů k dotazu Ještě jednou nepeněžní nájemné od annonym - Re: Ještě jednou nepeněžní nájemné Takový postup není správný.Oprava...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 4. 2007 13:57

annonym (neregistrovaný)

Re: Ještě jednou nepeněžní nájemné
    Takový postup není správný.
    Oprava je provedena nájemcem v rámci úhrady nájemného
    Nájemce provede opravu na pronajatém nemovitém majetku se souhlasem pronajímatele, přičemž výdaje vynaložené nájemcem jsou kompenzovány s nájemným. Výdaje (náklady) na opravy jsou u nájemce daňově uznatelným výdajem podle § 24 odst. 2 písm. h) bod 1 ZDP – jde o daňově uznatelné nájemné, kdy nájemce hradí o částky opravy nižší nájemné, resp. je nehradí vůbec.
    U vlastníka (pronajímatele) jde o zdanitelný příjem ve formě nepeněžního plnění nájemného . Částka za opravy v prokázané výši prvotně vynaložená a uhrazená nájemcem představuje u pronajímatele výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Pronajímatel je totiž dle občanského zákoníku povinen hradit náklady na opravy. V praktické podobě jde o započtení pohledávky z titulu nájemného a pohledávky z titulu úhrady nákladů za opravu mezi pronajímatelem a nájemcem.
    Přítelkyně tedy bude muset výdaje za opravu zdanit daní z příjmů jako nepeněžní příjem z pronájmu

• 27. 4. 2007 10:01

inka (neregistrovaný)

Díky za názor, také jsem mu říkala to co tady píšete, on mi ovšem odpověděl, že bych si měla lépe přečíst zákon. Proto jsem se také ptala, ještě jednou díky.

• 27. 4. 2007 18:50

annonym (neregistrovaný)

Ať se podívá na § 23 odst. 6.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).