Re: Ujete KM do nakladu alias kniha jizd
Je potřeba rozlišovat, jestli auto je v majetku firmy nebo není. Pokud není (asi váš případ), tak to znamená, že používáte soukromé auto ke služebním účelům. V takovém případě máte nárok na náhradu za spotřebovaný benzín a tzv. za amortizaci automobilu, nebo-li jeho opotřebení.
Spotřebovaný benzín se určuje podle průměrné spotřeby automobilu (bývá uvedeno v techničáku). Cenu buď doložíte lístečkem z benzínky nebo vezmete průměrnou cenu, kterou vyhlašuje finanční úřad vždy po skončení kalendářního roku zpětně. Amortizace je v současné době 3,80 Kč za km.
Pro uplatňování náhrady za využití osobního auta k podnikání si samozřejmě musíte vést knihu jízd, která musí být průkazná, takže do ní jen tak namatlat ujetých 100 tisíc km silně nedoporučuji. Finanční úřad v případě nějakých nesrovnalostí bude šťourat.
Mne jde oto jesli proste muz napsat ze jsem ujel 100 tisic KM nebo musim dolozit ze jsem ktomu kopil i benzin dejme tomu 10 litru na 100km takze ze jsem koupil 10 000 litru benzinu?
Protoze kdybych nijak nemusel dokladat tak si klidne muz napsat ze sjem najel milion KM a pohda nikdo nato neprijde a bud sitahle rocne odepisovat stovky tisic km.
Takze ciste teoreticky kdybych si vymysle ze jsem byl 10x v z prahy v brne kuli obchnimu jednani ktera pak stejne nevyslo takze jsem ujel 2 000 kc napsal to do kihy jizd a pak si to dal do nakladu.
A i pres to ze auto stralo proad v garazi tak phoda m uz totak udelat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.