Re: Ujete KM do nakladu alias kniha jizd
Je potřeba rozlišovat, jestli auto je v majetku firmy nebo není. Pokud není (asi váš případ), tak to znamená, že používáte soukromé auto ke služebním účelům. V takovém případě máte nárok na náhradu za spotřebovaný benzín a tzv. za amortizaci automobilu, nebo-li jeho opotřebení.
Spotřebovaný benzín se určuje podle průměrné spotřeby automobilu (bývá uvedeno v techničáku). Cenu buď doložíte lístečkem z benzínky nebo vezmete průměrnou cenu, kterou vyhlašuje finanční úřad vždy po skončení kalendářního roku zpětně. Amortizace je v současné době 3,80 Kč za km.
Pro uplatňování náhrady za využití osobního auta k podnikání si samozřejmě musíte vést knihu jízd, která musí být průkazná, takže do ní jen tak namatlat ujetých 100 tisíc km silně nedoporučuji. Finanční úřad v případě nějakých nesrovnalostí bude šťourat.
Mne jde oto jesli proste muz napsat ze jsem ujel 100 tisic KM nebo musim dolozit ze jsem ktomu kopil i benzin dejme tomu 10 litru na 100km takze ze jsem koupil 10 000 litru benzinu?
Protoze kdybych nijak nemusel dokladat tak si klidne muz napsat ze sjem najel milion KM a pohda nikdo nato neprijde a bud sitahle rocne odepisovat stovky tisic km.
Dokládat nákup benzínu není potřeba. Měl byste být ale schopen doložit, že jste někam jel a důvod cesty.
Takze ciste teoreticky kdybych si vymysle ze jsem byl 10x v z prahy v brne kuli obchnimu jednani ktera pak stejne nevyslo takze jsem ujel 2 000 kc napsal to do kihy jizd a pak si to dal do nakladu.
A i pres to ze auto stralo proad v garazi tak phoda m uz totak udelat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Senioři nad 80 let dostanou přidáno automaticky. Vláda schválila velkou změnu důchodů
Přiznání k dani, živnost i další online služby státu: Přihlášení přes datovku končí
Berňák zveřejnil nový vzor potvrzení. Členům bytových družstev usnadní odpočet úroků
Dnes je splatná nižší paušální daň. Od srpna musí ale OSVČ znovu měnit trvalý příkaz
Jsme rodinná firma milující přírodu, říkají výrobci svíček
Dovolená: 10 věcí, které překvapí většinu zaměstnanců i zaměstnavatelů
19. 5. 2007 23:04
Chci se zeptat kdyz mam ZL a chci si odepisovat nebo davat do nakladu benzin.
Tak musim psat knihu jizd nakupvoat benzin tam todavat a pak si muz odepsat ten benzin ze?
Nekdo mi rikal ze muzu platit pusalny dan a pak si muzu rocne odepsat treba 100 tisic KM jen tak proste reknu ze jsem to ujel a odepise se to zadny ucty za benzin nic proste 1km se odepisuje jako 5 kc do nakladu?