Re: Předpis DPPO??
No zase takovej prů*** to není, pokud máte dobře vypočtenou daň :-) Jsme jen lidé a chyby se stávají. Samozřejmě jste ale měla mít jinak nejen ty výkazy, ale i jinak vyplněné přiznání = HV nižší a pak jej v dalších kolonkách očistit o nedaňové položky (mj.o tu daň). Výsledný daňový základ by vám měl vyjít stejně. Zkuste se domluvit s vaší správkyní daně, jak to nejlépe napravit. Hlavu vám neutrhnou, jsou horší věci na světě :-)
>>>>>Dobrý den,
>>>>>
>>>>>moc prosím o radu,protože už mi to hlava nějak
>>>>>nebere.Takže, je konec roku 2006....vyjedu si HV a
>>>>>všee
>>>>>potřebné, udělám daňové přiznání kde mi vyjde např.
>>>>>zaplatit daň z příjmů 26000,-
>>>>>Udělala jsem si tedy ještě v roce 2006 interním
>>>>>dokladem předpis na DPPO 26000,- 591/341. Jenže, když
>>>>>si
>>>>>vyjedu Rozvahu, tak se mi tím ten HV sníží.
>>>>>Má se ten předpis tedy dát až do nového roku??
>>>>
>>>>Předpis patří skutečně do uzavíraného roku, většinou
>>>>to bývá poslední zápis v účetních knihách. Takže po
>>>>zaúčtování toho předpisu si vyjedete novou rozvahu,
>>>>už
>>>>definitivní. Ano, HV se vám tím sníží, ale dań se
>>>>nezmění, protože předpis DPPO je nedaňový.
Proč nižší HV??? V DP se přece vychází z hrubého výsledku hospodaření!!! Ten se upravuje o nedaňové položky...atd. Takže bych předpokládala, že tazatelka má DP správně :-)
>>>
>>>PS: Nezmění se jen rozvaha, ale i výsledovka. Takže
>>>definitivní sestavy a výkazy přikládané k přiznání
>>>můžete tisknout až po zaúčtování tohoto předpisu.
>>
>>
>>
>>Děkuji,
>>
>>...tak to je tedy průser, protože jsem rozvahu i
>>výsledovku dala k DPPO bez tohoto předpisu.Musím to
>>tedy na
>>FU zaslat kompletně znovu :o((
>
>No zase takovej prů*** to není, pokud máte dobře
>vypočtenou daň :-) Jsme jen lidé a chyby se stávají.
>Samozřejmě jste ale měla mít jinak nejen ty výkazy, ale i
>jinak vyplněné přiznání = HV nižší a pak jej v dalších
>kolonkách očistit o nedaňové položky (mj.o tu daň).
>Výsledný daňový základ by vám měl vyjít stejně. Zkuste se
>domluvit s vaší správkyní daně, jak to nejlépe
>napravit. Hlavu vám neutrhnou, jsou horší věci na světě :-)
Protože předpokládám, že tazatelka vyplňovala daňové přiznání ještě před tímto dotazem, takže v HV 2006 neměla zahrnutý náklad = předpis DPPO. O tento předpis měl být HV nižší a na dalších řádcích se měl zvýšit o nedaňové náklady, mj. o ten předpis DPPO. Takže ano, VÝSLEDEK DP má tazatelka správně, ale dle mého má nejspíš chybně ten počáteční HV a následně nedaňové položky.
Já bych tedy předpokládala, že v HV neměla zahrnutý předpis DPPO, vždyť DP je od toho, aby právě tu daň vypočítala a poté zaúčtovala...v DP na ř. 10 se vyplní výsledek hospodaření před zdaněním, v pokynech přesně definovaný jako ****Výsledek hospodaření před zdaněním. A na těchto "čtyřech hvězdičkách" je vždy HV neupravený o daň. Nesetkala jsem se s postupem, který popisujete Vy. Náš daňový poradce uvede na ř. 10 hrubý HV a v příloze k II. oddílu neuvádí sk. 59 a daň jako neuznatelný náklad. Výsledná daň je samozřejmě stejná, ale postup prováděný v DP se liší...takže?
.
>
>Já bych tedy předpokládala, že v HV neměla zahrnutý
>předpis DPPO, vždyť DP je od toho, aby právě tu daň
>vypočítala a poté zaúčtovala...v DP na ř. 10 se vyplní
>výsledek hospodaření před zdaněním, v pokynech přesně
>definovaný jako ****Výsledek hospodaření před zdaněním. A
>na těchto "čtyřech hvězdičkách" je vždy HV neupravený
>o daň. Nesetkala jsem se s postupem, který popisujete
>Vy. Náš daňový poradce uvede na ř. 10 hrubý HV a v
>příloze k II. oddílu neuvádí sk. 59 a daň jako
>neuznatelný náklad. Výsledná daň je samozřejmě stejná, ale
>postup prováděný v DP se liší...takže?
Souhlasím, já bych taky řekla, že celý rok účtuji, výjde mi nějaký HV a podle toho udělám daňové přiznání a pak zjistím kolik mám zaplatit a udělat předpis.
Tak nevím, jestli si rozumíme. Napíšu tedy, jak postupuju já. Zaúčtuju všechny běžné případy účetního období, vypočítám si někde bokem předpis daně z příjmů a ten ještě zaúčtuju do uzavíraného období.
V nákladech pak mám dejme tomu:
504 ... 300
518 ... 400
591 ... 50
Celkem náklady daňové i nedaňové: 750
Výnosy dejme tomu 1000.
HV do řádku 10 napíšu tedy ve výši 250.
Na dalších řádcích ho očistím od nedaňových výnosů i nákladů, v tomto smyšleném případdě jej očistím jen o těch nedaňových 50 z účtu 591. Dojdu tedy k daňovému základu 300, z čehož pak na dalších řádcích vyčíslím tu daňovou povinnost 50. Od ní odečtu zálohy a vyčíslím doplatek daně, který by mi měl odpovídat zůstatku účtu 341. Co je na tom špatně?
(doufám, že v tom vedru nepíšu blbosti ;-))
Rozumíme si velmi dobře - můj postup je - doúčtuju závěrkové operace jako materiál na cestě, dohadné položky atd. a vytisknu si veškeré náklady a výnosy - vyjde mi účetní HV - ve Vašem případě N= 700,-, V= 1000,-. Do řádku 10 napíšu 300,-, žádné nedaňové náklady nemám, takže pokračuju a dopočítám se daně 50,-. Tu TEPRVE zaúčtuju 591/341 a tím mám celé účetnictví hotové a jdu sestavit rozvahu a výsledovku pro finančák.
Ale jelikož výsledek vyjde stejný, není třeba to nějak asi probírat, ale podle mého názoru, jak psala Ivana, je to spíš v souladu s Pokyny.
A ještě mě napadlo jedno - str. 3 je dřív než str. 7 na daňovém přiznání, tj. na té straně 3 ještě netušíte, jaká Vám vyjde daň na str. 7 DP, tudíž nemůžete ji uvádět do nedaňových položek. To mi přijde trochu nelogické, jestli se dobře vyjadřuju, nicméně chápu Váš postup a jak jsem psala - efekt je stejný, to je nejdůležitější.
Jsem asi dneska fakt natvrdlá, ale udělala jsem to stejně jak popisujete.Ale když jsem to takhle celé udělala a zapsala si předpis daně 591/341 tak se mi tím snížil i HV.Takže ho mám teď jiný, než z kterého jsem to vypočítavala....
Omlouvám se za natvrdlost, ale ty horka už jsou asi fakt dlouho :o)
Také doufám, že jsem si vše správně přečetla a nenapíšu blbosti :-)). Podle mého názoru není logické snížit v ř.10 HV o daň, pak v rámci úprav ten HV zase o tu daň zvýšit a pak tu daň z toho zase počítat. Ale jak píše někdo dál, výsledek je stejný, takže je to jen rozdílný postup. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.