Re: Předpis DPPO??
Děkuji,
...tak to je tedy průser, protože jsem rozvahu i výsledovku dala k DPPO bez tohoto předpisu.Musím to tedy na FU zaslat kompletně znovu :o((
No zase takovej prů*** to není, pokud máte dobře vypočtenou daň :-) Jsme jen lidé a chyby se stávají. Samozřejmě jste ale měla mít jinak nejen ty výkazy, ale i jinak vyplněné přiznání = HV nižší a pak jej v dalších kolonkách očistit o nedaňové položky (mj.o tu daň). Výsledný daňový základ by vám měl vyjít stejně. Zkuste se domluvit s vaší správkyní daně, jak to nejlépe napravit. Hlavu vám neutrhnou, jsou horší věci na světě :-)
>>>>>Dobrý den,
>>>>>
>>>>>moc prosím o radu,protože už mi to hlava nějak
>>>>>nebere.Takže, je konec roku 2006....vyjedu si HV a
>>>>>všee
>>>>>potřebné, udělám daňové přiznání kde mi vyjde např.
>>>>>zaplatit daň z příjmů 26000,-
>>>>>Udělala jsem si tedy ještě v roce 2006 interním
>>>>>dokladem předpis na DPPO 26000,- 591/341. Jenže, když
>>>>>si
>>>>>vyjedu Rozvahu, tak se mi tím ten HV sníží.
>>>>>Má se ten předpis tedy dát až do nového roku??
>>>>
>>>>Předpis patří skutečně do uzavíraného roku, většinou
>>>>to bývá poslední zápis v účetních knihách. Takže po
>>>>zaúčtování toho předpisu si vyjedete novou rozvahu,
>>>>už
>>>>definitivní. Ano, HV se vám tím sníží, ale dań se
>>>>nezmění, protože předpis DPPO je nedaňový.
Proč nižší HV??? V DP se přece vychází z hrubého výsledku hospodaření!!! Ten se upravuje o nedaňové položky...atd. Takže bych předpokládala, že tazatelka má DP správně :-)
>>>
>>>PS: Nezmění se jen rozvaha, ale i výsledovka. Takže
>>>definitivní sestavy a výkazy přikládané k přiznání
>>>můžete tisknout až po zaúčtování tohoto předpisu.
>>
>>
>>
>>Děkuji,
>>
>>...tak to je tedy průser, protože jsem rozvahu i
>>výsledovku dala k DPPO bez tohoto předpisu.Musím to
>>tedy na
>>FU zaslat kompletně znovu :o((
>
>No zase takovej prů*** to není, pokud máte dobře
>vypočtenou daň :-) Jsme jen lidé a chyby se stávají.
>Samozřejmě jste ale měla mít jinak nejen ty výkazy, ale i
>jinak vyplněné přiznání = HV nižší a pak jej v dalších
>kolonkách očistit o nedaňové položky (mj.o tu daň).
>Výsledný daňový základ by vám měl vyjít stejně. Zkuste se
>domluvit s vaší správkyní daně, jak to nejlépe
>napravit. Hlavu vám neutrhnou, jsou horší věci na světě :-)
Protože předpokládám, že tazatelka vyplňovala daňové přiznání ještě před tímto dotazem, takže v HV 2006 neměla zahrnutý náklad = předpis DPPO. O tento předpis měl být HV nižší a na dalších řádcích se měl zvýšit o nedaňové náklady, mj. o ten předpis DPPO. Takže ano, VÝSLEDEK DP má tazatelka správně, ale dle mého má nejspíš chybně ten počáteční HV a následně nedaňové položky.
Já bych tedy předpokládala, že v HV neměla zahrnutý předpis DPPO, vždyť DP je od toho, aby právě tu daň vypočítala a poté zaúčtovala...v DP na ř. 10 se vyplní výsledek hospodaření před zdaněním, v pokynech přesně definovaný jako ****Výsledek hospodaření před zdaněním. A na těchto "čtyřech hvězdičkách" je vždy HV neupravený o daň. Nesetkala jsem se s postupem, který popisujete Vy. Náš daňový poradce uvede na ř. 10 hrubý HV a v příloze k II. oddílu neuvádí sk. 59 a daň jako neuznatelný náklad. Výsledná daň je samozřejmě stejná, ale postup prováděný v DP se liší...takže?
.
>
>Já bych tedy předpokládala, že v HV neměla zahrnutý
>předpis DPPO, vždyť DP je od toho, aby právě tu daň
>vypočítala a poté zaúčtovala...v DP na ř. 10 se vyplní
>výsledek hospodaření před zdaněním, v pokynech přesně
>definovaný jako ****Výsledek hospodaření před zdaněním. A
>na těchto "čtyřech hvězdičkách" je vždy HV neupravený
>o daň. Nesetkala jsem se s postupem, který popisujete
>Vy. Náš daňový poradce uvede na ř. 10 hrubý HV a v
>příloze k II. oddílu neuvádí sk. 59 a daň jako
>neuznatelný náklad. Výsledná daň je samozřejmě stejná, ale
>postup prováděný v DP se liší...takže?
Souhlasím, já bych taky řekla, že celý rok účtuji, výjde mi nějaký HV a podle toho udělám daňové přiznání a pak zjistím kolik mám zaplatit a udělat předpis.
Tak nevím, jestli si rozumíme. Napíšu tedy, jak postupuju já. Zaúčtuju všechny běžné případy účetního období, vypočítám si někde bokem předpis daně z příjmů a ten ještě zaúčtuju do uzavíraného období.
V nákladech pak mám dejme tomu:
504 ... 300
518 ... 400
591 ... 50
Celkem náklady daňové i nedaňové: 750
Výnosy dejme tomu 1000.
HV do řádku 10 napíšu tedy ve výši 250.
Na dalších řádcích ho očistím od nedaňových výnosů i nákladů, v tomto smyšleném případdě jej očistím jen o těch nedaňových 50 z účtu 591. Dojdu tedy k daňovému základu 300, z čehož pak na dalších řádcích vyčíslím tu daňovou povinnost 50. Od ní odečtu zálohy a vyčíslím doplatek daně, který by mi měl odpovídat zůstatku účtu 341. Co je na tom špatně?
(doufám, že v tom vedru nepíšu blbosti ;-))
Rozumíme si velmi dobře - můj postup je - doúčtuju závěrkové operace jako materiál na cestě, dohadné položky atd. a vytisknu si veškeré náklady a výnosy - vyjde mi účetní HV - ve Vašem případě N= 700,-, V= 1000,-. Do řádku 10 napíšu 300,-, žádné nedaňové náklady nemám, takže pokračuju a dopočítám se daně 50,-. Tu TEPRVE zaúčtuju 591/341 a tím mám celé účetnictví hotové a jdu sestavit rozvahu a výsledovku pro finančák.
Ale jelikož výsledek vyjde stejný, není třeba to nějak asi probírat, ale podle mého názoru, jak psala Ivana, je to spíš v souladu s Pokyny.
A ještě mě napadlo jedno - str. 3 je dřív než str. 7 na daňovém přiznání, tj. na té straně 3 ještě netušíte, jaká Vám vyjde daň na str. 7 DP, tudíž nemůžete ji uvádět do nedaňových položek. To mi přijde trochu nelogické, jestli se dobře vyjadřuju, nicméně chápu Váš postup a jak jsem psala - efekt je stejný, to je nejdůležitější.
Jsem asi dneska fakt natvrdlá, ale udělala jsem to stejně jak popisujete.Ale když jsem to takhle celé udělala a zapsala si předpis daně 591/341 tak se mi tím snížil i HV.Takže ho mám teď jiný, než z kterého jsem to vypočítavala....
Omlouvám se za natvrdlost, ale ty horka už jsou asi fakt dlouho :o)
Také doufám, že jsem si vše správně přečetla a nenapíšu blbosti :-)). Podle mého názoru není logické snížit v ř.10 HV o daň, pak v rámci úprav ten HV zase o tu daň zvýšit a pak tu daň z toho zase počítat. Ale jak píše někdo dál, výsledek je stejný, takže je to jen rozdílný postup. Jana F.
Re: Účetní, prosím, zapojte se do debaty
*** Doufám, že jsem to pořádně přečetla :-)) Na Eviččině první odpovědi nevidím nic závadného. V rozvaze (na kterou se paní ptala) se sníží HV, protože představuje výsledek po vykázání daně. Stejně tak se tento výsledek změní ve výsledovce. Ale ve výsledovce, v řádku HV před zdaněním, se ani nehne. Podle paní postupuje správně a Eviččina odpověď je taky správná ***
Po uzávěrkových operacích napíšu výsledek hospodaření před zdaněním do přiznání, po úpravě základu daně o nedaňové položky vypočtu daň a vytisknu přiznání. Poté zaúčtuji předpis daně, vytisknu konečné výkazy a ty přiložím k daňovému přiznání. Používám Výkaz zisků a ztrát, kde je uveden výsledek hospodaření před zdaněním a po zdanění. Přiznám se, že s postupem paní Evy M. jsem se ještě nesetkala.
Tazatelce bych doporučila zavolat na finančák a domluvit výměnu příloh k daňovému přiznání.
*** Já myslím, že na dotaz odpovídáme všichni stejně :-)) Paní nepsala, že už něco odevzdala ale že po zaúčtování daně se jí změní Rozvaha - a ta se změní :-)) Proč Vy byste třeba tiskla Rozvahu až po zaúčtování daně? Přece proto, aby ta daň tam byla vyjádřena a aby výkazy byly správně :-) ***
Já jsem reagovala na význu Evy M., takže píšu svůj postup (postu většiny). Co to znamená "aby výkazy byly správně"? :-))
Já přikládám k daňovému přiznání to, co mám, tedy Účetní závěrku a tu dodělávám až po daňovém přiznání (to pro vysvětlení, proč tisku výkazy po zaúčtování daně).
Kdyby se mi třeba stalo, že bych musela udělat účetní závěrku ještě před přiznáním (naštěstí matka je česká a nijak na nás netlačí), asi bych zaúčtovala předpokládanou daň z příjmů jako rezervu na daň a v novém roce bych zrušila rezervu a zaúčtovala správně daň...
Vím, že to je už úplně OT, ale nějak mi to dneska dobře píše... :-))
Nestačím se divit :-))
Milé kolegyňky, nestačím se divit ;-) Myslela jsem, že náš postup je naprosto obvyklý - a ejhle, není :-) My jsme si ho nevymysleli, takto nás tu učili lektoři z VŠ ekonomické i auditoři na kurzech, dodnes jsme měli za to, že je zcela standardní :-)
Naštěstí na daňové povinnosti to nic nemění, tam se shodneme. Je to jen odlišnost v metodice. Mě to překvapuje spíš proto, že jsem doposud neznala nikoho, kdo by to dělal jinak než my... a teď se nestačím divit, že i v takto "jednoduchých" záležitostech mohou být rozdílné postupy.
No hlavně že nám ty daně vyjdou všem stejně... a kéž by na nás poslanci byli hodní, aby ty daně vycházely co nejnižší, ať už jakýmkoliv způsobem! Přeji všem hezké léto a přiměřené teploty!
;-)
Nejvíc se mi líbí ta poklidná debata :-)
PS: Snad úplně nejvíc z celé této debaty se mi líbí, že to celé probíhá velmi slušně, korektně a se všestrannou tolerancí. Stálí návštěvníci vědí, že se zdejší debaty občas "zvrhly" do hádek, urážek a rejpání. Takže děkuju všem i za ten mírumilovný přístup. Ne každý diskutující toto zvládá!
*** Jen klidně pište - byla bych poslední, která by tomu chlěla bránit :-) "Aby výkazy byly správně" jsem myslela to, aby byly pravdivé :-)))))))))) Ne, vážně - prostě v těch výkazech se ta daň nějak musí objevit. A zaúčtováním daně se změní Rozvaha. Proto děláme (tiskneme) Rozvahu až po zaúčtování daně, protože nám tu Rozvahu ovlivňuje. ***
Postupuji už 15 let jako paní Ivana- tzn. na ř. 10 DP mám vždy HV účetní před zdaněním, upravím ho do základu daně, spočítám daň a tu zaúčtuji 591/341 a tím končím, kdysi mně to naučil jeden zkušený auditor, také tisknout nejdříve výkazy před zdaněním a potom po zdanění, kde je vidět ten rozdíl HV, ono to je někdy i zamotané, protože můžete platit daň a přitom mít ztrátu účetní nebo opačně...
Přesně tak, souhlasím. HV na ř. 10 se mi nezmění, vyjíždím si závěrkové výkazy před tím než daň spočítám a po sestavení DP zaúčtuji daň a vyjedu novou závěrku, kterou dokládám k DP.
No problemo.
Sice jsem půlce příspěvků nerozumněla, ale jste všichni skvělí a hezky Vám to jde od ruky nebo od mozku ? :-) Zuzik
Paní Evo, nejste sama :-)
Paní Evo, mohu Vás uklidnit - nejste sama v této krásné republice, kdo postupuje takto. Už jsem to někdy u někoho viděl, ale přemluvil jsem ho k postupu, který tady byl zmíněn už několikrát. Nemyslím to nijak zle vůči Vám, ale přijde mi to postavené na hlavu psát do kolonky VH před zdaněním ten zdaněný, pak daň přičítat, abych nakonec zjistil kolik ta daň vlastně je :-)) Je to trochu nadnesené, ale je to v podstatě tak.
Mějte se krásně, ať už budete postupovat tak či onak :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 7. 2007 8:44
Dobrý den,
moc prosím o radu,protože už mi to hlava nějak nebere.Takže, je konec roku 2006....vyjedu si HV a všee potřebné, udělám daňové přiznání kde mi vyjde např. zaplatit daň z příjmů 26000,-
Udělala jsem si tedy ještě v roce 2006 interním dokladem předpis na DPPO 26000,- 591/341. Jenže, když si vyjedu Rozvahu, tak se mi tím ten HV sníží.
Má se ten předpis tedy dát až do nového roku??